Dražen Levak: „Spremni smo razgovarati i pomoći Županiji da izvrši svoju obvezu”

MGA/VV | 12.12.2019. u 20:16h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Općina Martijanec pozdravlja najavu konačnog pokretanja projekta dogradnje i proširenja Osnovne škole Martijanec kako bi osmoškolci s područja općine imali jednake uvjete kao i većina njihovih vršnjaka u Hrvatskoj i polazili nastavu u jednoj smjeni.

- Iako je briga o Osnovnoj školi, pa time i dogradnja škole zakonska obveza osnivača - Varaždinske županije, očito je da osnivač u ovom trenutku, iz raznih povijesnih razloga ne može samostalno, bez naše pomoći, ispuniti svoju zakonsku obvezu i osigurati osmoškolcima iz Općine Martijanec pohađanje nastave u jednoj smjeni, a na način kako je to omogućeno njihovim vršnjacima iz gotovo cijele županije. Naravno, mi smo u Općini spremni krenuti u dogovor vezano uz dogradnju Osnovne škole - izjavio je načelnik Općine Dražen Levak te dodao kako su upravo zbog dobrobiti djece, spremni sudjelovati u razgovorima koji moraju biti usmjereni na trajno rješavanje kompletne,dosad neriješene i pravno zamršene problematike korištenja školskog kompleksa u Martijancu, ali i sigurnosti djece na županijskim prometnicama u općini prilikom dolaska i odlaska iz škole.

Pojasnio je i da će eventualno sufinanciranje dogradnje škole zahtijevati da se Općina kreditno zaduži, jer radi se o iznosu od cca 2,375 milijuna kuna ili 25 % ukupne vrijednosti investicije sa kojim iznosom bi Općina Martijanec trebala sufinancirati ovaj projekt ukupno vrijedan cca 9,5 milijuna kuna.

- Mještani Općine Martijanec moraju to znati jer je to za općinu enormno velik novac Zbog toga je potrebito dobro ispregovarati rješavanje kompletne problematike kako bi školski kompleks bio maksimalno iskorišten, odnosno u funkciji prvo nastave, a potom i svih mještana Općine Martijanec - dakle što veći dio dana, a ne samo u jutarnjim satima - ističe načelnik te je stoga najavio da će se kao uvjet za realizaciju ovog projekta svakako tražiti mogućnost korištenja nekoliko učionica za edukaciju svojih mještana u izvannastavno vrijeme, te raspolaganja sa 30 % slobodnih termina za korištenje školske sportske dvorane za treninge sportskih udruga i rekreaciju mještana, budući je Općina Martijanec s 30 % sredstava sudjelovala u izgradnji školske sportske dvorane. Pojasnio je kako danas sportski klubovi s područja općine imaju mogućnost u dvorani koristiti tek dva termina tjedno.

- Školska sportska igrališta nisu obnavljana od izgradnje škole 1971. godine, te je potrebno dogovoriti obnovu istih, po istom principu po kojem županija traži sufinanciranje dogradnje škole, kao i mogućnost korištenja školskih sportskih igrališta poslije nastave za potrebe klubova s područja općine i mještana. U konačnici, tu je i nužna izgradnja biciklističko/pješačkih staza uz županijske ceste na području općine. Naime, tim cestama svakodnevno biciklom putuju osnovnoškolska i srednjoškolska djeca u školu i iz škole, ali istovremeno i kamioni za prijevoz drvenih trupaca, te teški tegljači za prijevoz šljunka u obližnju šljunčaru, najveću na području Varaždinske županije, a na istima nije sagrađen niti metar biciklističke staze. Samo da jedan kamenčić padne s tih kamiona djetetu na glavu to može uzrokovati smrtnu posljedicu. Radi sigurnosti djece nužno je po istom principu riješiti i ovu problematiku. Sve ovo govori o kompleksnosti problema i da je kvalitetan sporazum preduvjet za realizaciju ovog projekta koji radi dobrobiti djece mora biti svima u interesu - zaključio je Dražen Levak.