Zebice - što su ostavile "ptičice" nakon urnebesne noćne svadbe

Ljiljana Risek | 15.2.2017. u 09:42h | Objavljeno u Našim krajem

U nedjelju, 12. veljače, sumorno zimsko sivilo ivanečkog gradskog parka razbuktao je vatromet crvenih vrpci, srdaca, papirnatih ptičica u svim bojama te naročito, „cvrkut“ stotina razdraganih klinaca koji su došli vidjeti kakve su im to poklone ostavile "ptičice" nakon urnebesne noćne svadbe.

Davno su prohujala vremena kada su dječica u prohladna zimska jutra hrlila u voćnjake po kakvu jabučicu ili skroman bombončić što bi ih dočekao na grančici stabala, pa usput pobrala i „zebice“ na nožicama. No, upravo ti nekadašnji običaji i pučke priče koje su se u narodnoj predaji prenosile s koljena na koljeno i ove su godine bile podloga na kojoj su organizatori iz Udruge udomitelja Nada, a pod pokroviteljstvom Grada Ivanca, ponovno održali manifestaciju Zebice – tičeki se ženiju te tako od zaborava otrgnuli tradiciju i predali je u naslijeđe još jednoj generaciji djece.

A njih se u nedjelju u parku okupilo nekoliko stotina te zajedno sa svojim roditeljima, djedovima i bakama te svima ostalima koji su došli na druženje u gradski park, stvorili još jedno lijepo izdanje Ptičekof. Manifestacija je počela svadbenom povorkom u izvedbi KUD-a Salinovec i klupskih tamburaša, a kojoj su se pridružili i članovi ivanečkog Društva prijatelja narodnih običaja Maska. Dječica su po parku tražila šarene papirnate ptičice i crvena srca s ispisanim valentinovskim porukama, a potom je svako dijete  dobilo slatki paketić koji su za njega ostavili ptičji svatovi.

Kako to već biva na svadbama, organizatori su pripremili i slatko iznenađenje – veliku tortu s još mnoštvo drugih kolača, u kojima su uživali svi, veliki i mali.

Našlo se u parku i čaja i kuhanog vina i domaćih kobasica pa se ovo druženje pretvorilo u lijepi društveni događaj koji je nagovijestio kraj zime i početak novog godišnjeg doba i novog životnog ciklusa.

Program je vodila Katarina Maček Stjepanović, stručna suradnica Udruge Nada, a organizatori su uputili zahvale brojnim sponzorima, donatorima, školama, udrugama, tvrtkama, obrtima i pojedincima koji su im pomogli u zahtjevnoj organizaciji ove manifestacije.

Galerija slika