"Dani vrganja u Paki" te stručni skup 16. i 17. rujna nedaleko od Novog Marofa

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.9.2017. u 20:25h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Četvrti puta Paka će postati sastajalište svih zaljubljenika u vrganje i druge vrste gljiva, ali i općenito u prirodu. U organizaciji TZ Grada Novog Marofa i udruge privatnih šumovlasnika „Graber“ , 16 i 17. rujna održat će se manifestacija „Dani vrganja u Paki “.

Kako je dio manifestacije i stručni skup s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda pozivaju se svi zainteresirani da dođu u subotu, 16. rujna u 18 sati u KC Ivan Rabuzin.

Organizator skupa je Lokalno akcijska grupa LAG Prizag dok će ovlašteni konzultant Ivan Biškup iz konzultantske tvrtke "Forum Invest" iz Križevaca održati predavanje na temu "Mogućnosti financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a (iz mjere 19) i putem mjera 6 i 7". Predavanje može dobro doći poljoprivrednicima, udrugama i jedinicama lokalne samouprave, javnim tvrtkama i ustanovama.

U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika "Graber" održat će se predavanje "Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu" koje će održati Domagoj Troha, direktor firme "Salix Plan" iz Zagreba, a namijenjeno je privatnim šumoposjednicima i jedinicama lokalne samouprave.

Nedjelja, 17. rujna, rezervirana je za Paku i opušteniji dio manifestacije. Tako će i ove godine biti natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva sa stručnom determinacijom prof. Bartolića – predsjednika Mikološkog saveza Hrvatske, a za najbolje su osigurane i vrijedne nagrade. Prijave kreću od 7.30, natjecanje kreće u 9 sati i traje do 11.30.

Svi oni koji neće krenuti u lov na gljive moći će uživati u drugim sadržajima. Osobito djeca. Za njih su osmišljene edukativne igre - Gljivolov, Mali šumski razgovori i Mladi gljivari, dok će odrasli moći posjetiti utvrdu Paka uz stručnog vodiča, moći će saznati zanimljivosti o nastambama dabrova, a ako su za nešto aktivnije – tu je vođena šetnja „od utvrde do utvrde“ koja spaja utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo u ukupnoj dužini od 8,5 kilometara.

Oni malo brži moći će otrčati zabavnu cross utrku – PAKA CROSS koja ima jako zanimljive i vesele postaje. Dužina joj je otprilike pet kilometara.

-Ni na bicikle nismo zaboravili. PAKA BAJK naziv je biciklijade koja će u potpunosti pokazati što je to priroda. Dužine je 14 km i većim dijelom ide brežuljkastim i šumovitim predjelima i isključivo je za MTB bicikle. Kako i Paki i šumi doliči - ističu organizatori.

Nakon svih tih napora vrijedi nešto i pojesti, a za to će uz standardnu ponudu hrane i pića biti zadužen Damir Crleni, vrsni i nagrađivani kuhar koji će pripremati delicije od vrganja i tartufa.

Moći će se tu vidjeti i prezentacija „lova na crni tartuf“, disc golfa , streličarstva, paraglidinga i raznih drugih sportova. Izlagači sajmu daju svoju čar, pa ćete tako moći vidjeti i kupiti štošta zanimljivo.

Bit će tu i zabavni program s ugostiteljskom ponudom u velikom šatoru na igralištu kod kapelice - napominju organizatori, dodajući da svi oni koji dolaze automobilima da za parkiranje koriste ugibališta u Paki s obzirom da se na samo područje manifestacije ne može automobilima. Također, bit će organiziran i prijevoz kombijem za sve koji nisu u mogućnosti doći automobilom, a vozit će na relaciji Novi Marof- Paka i obrnuto, otprilike svakih sat vremena. Polazak će biti na Trgu hrvatske državnosti 1 – kod kioska Tiska.

U slučaju izuzetno lošeg vremena, manifestacija će se odgoditi.