Danas u mjesnom odboru Banfica tribina: Ljevica u Hrvatskoj, kamo i kako dalje?

V.V. | 29.11.2017. u 13:40h | Objavljeno u Našim krajem

Danas u 18 sati u mjesnom odboru Banfica bit će održana tribina na temu "Ljevica u Hrvatskoj, kamo i kako dalje?".

Sudjeluju David Bilić (student, član Radničke fronte Zagreb, budući zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba), Marko Fuček (povjesničar, član Radničke Fronte Zagreb, budući zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba), Nataša Maričić (muzikologinja i profesorica u Glazbenoj školi Varaždin, članica Radničke fronte Varaždin) i Siniša Miličić (nezavisni sindikalist, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata).

Moderira Predrag Daraboš (filozof, književnik i novinar, član Radničke fronte Varaždin).

- Nakon više desetljeća prihvaćanja liberalnog konsenzusa oko ekonomskih pitanja u cijeloj Europi kao i kod nas socijaldemokrati su potpuno izgubili identitet i povezanost sa svojom nekadašnjom (radničkom) bazom. Zadnjih nekoliko godina iste te stranke s lijeva dobijaju ne samo kritiku već i konkretne “ udarce “ jer se neki novi pokreti i stranke organiziraju i djeluju sve aktivnije. Svi oni u svojim zemljama prepoznaju da je neoliberalizam nagrizao i zadnje ostatke socijalne države, radnička i ljudska prava, zagovarajući nužnost radikalnijeg lijevog pristupa. Slučajevi grčke Sirize, španjolskog Podemosa, radikalizacije jednog velikog dijela britanske Laburističke partije, pokreta oko Bernieja Sandersa, pa iskustva antikapitalističke frakcije die Linke-a, te u neposrednom susjedstvu slovenske Združene Levice, uz sve neuspjehe i probleme ipak potvrđuju da na europskoj i svjetskoj ljevici pušu neki novi vjetrovi.

U Hrvatskoj je prvi puta nakon teškog iskustva “tranzicije” i posljedica koje je donijela, progresivna ljevica ostvarila zapažen rezultat na izborima. Na ovogodišnjim lokalnim izborima u Zagrebu, koalicija u kojoj je i Radnička fronta - prešla je prag na svim razinama gradske vlasti. Osvajanjem 4 zastupnička mandata u Gradskoj Skupštini formiran je Klub zastupnika Lijevog bloka ( koji uz RF čine i Zagreb je naš!, Nova ljevica i Za grad) Također, koalicija ima i 21 vijećnika/icu u vijećima gradskih četvrti te 47 vijećnika i vijećnica u mjesnim odborima. Dvjestotinjak glasova trebalo je koaliciji Radničke fronte i Nove ljevice za prolaz u Gradu Splitu s 4,36% glasova, a Radnička Fronta samostalno ostala je nešto ispod praga u Gradu Puli, Samoboru i u Istarskoj Županiji.

Otvara li to ljevici prostor za nastup na parlamentarnim izborima? Kakav bi taj nastup trebao biti? Tko bi sve mogao sudjelovati u nekakvoj širokoj lijevoj fronti? U kojem bi smjeru dalje trebala ići borba i na kakve bi se politike primarno trebala osloniti? O ovim i drugim pitanjima, govorit ćemo na tribini i kao teoretičari i aktivisti, te protagnosti novog lijevog vala. Pozivamo vas sve da nam se na tribini pridružite i raspravite s nama budućnost prave ljevice u Hrvatskoj - poručuju organizatori.

 

 

Označeno u