Danas je Rabuzinov rođendan: prisjetimo se radova jednog od najpoznatijih slikara naive Foto: TZ grada Novi Marof

Danas je Rabuzinov rođendan: prisjetimo se radova jednog od najpoznatijih slikara naive

VV | 27.3.2020. u 20:21h | Objavljeno u Našim krajem

- Danas bi u Novom Marofu otvarali V. Rabuzinove dane, i to na sam rođendan ovog svjetski poznatog slikara naive. Kao i mnoge druge kulturne manifestacije i ova je odgođena zbog novonastale situacije s epidemijom koronavirusa, no značaj i vrijednost njegova rada nalaže nam da se prisjećamo i širimo njegovu pozitivu koju je prenosio na svoje slike – poručili su iz TZ grada Novog Marofa.

Ivan Rabuzin (1921. – 2008.) klasik je svjetske naive i jedan od najpoznatijih lirskih slikara 20. stoljeća. Rođen je 1921. godine u Ključu, pokraj Novog Marofa. Bio je šesto dijete u velikoj obitelji s jedanaestero djece. Godine 1937. seli u Zagreb kako bi izučio stolarski zanat gdje za vrijeme svog naukovanja u pohađa školu slikanja kod Koste Angeli Radovanija gdje otkriva svoju ljubav prema slikanju i umjetnosti.

Svoju prvu samostalnu izložbu održao je 1956. godine, a ulazak na svjetsku pozornicu suvremene umjetnosti omogućila mu je izložba u galeriji Mona Lisa u Parizu 1963. godine. Slijede izložbe u New Yorku, Tokiju, Sao Paolu, Milanu, Amsterdamu, Zurichu, Bratislavi, Oslu, Münchenu, Firenci, Ženevi, Bernu, Hamburgu, Kölnu i mnogim drugim gradovima.

Kako ga svijet sve više prepoznaje javljaju se i mogućnosti apliciranja njegovog rada na razne druge medije pa tako Rabuzin 1976. Godine započinje suradnju s tvrtkom Rosenthal, svjetski poznatim proizvođačem vrhunskog porculana.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća njegov je rad prepoznat i u dalekom Japanu gdje je prema predlošku njegovog rada izrađen kazališni zastor u kazalištu Takarazuka te tapiserija koja krasi zid Muzeja suvremene umjetnosti u Urawi. Rabuzinove slike danas krase zidove brojnih svjetskih muzeja te je jedan od rijetkih umjetnika čija je slika izložena u vatikanskom Museo Vaticano.

Ivan Rabuzin svojim je doprinosom toliko snažno utjecao na suvremenu umjetnost da je njegov stil, toliko različit od stila ostalih naivnih umjetnika 20. stoljeća, dobio i poseban naziv, "peindre a la Rabuzin". On je slikar vječnog proljeća, netaknute rajske prirode, koristi nježne pastelne boje kojima stvara svoj raj na zemlji.

Označeno u