Dan centra svijeta: mažoretkinje, twirling, puhači, povijesne postrojbe, Ženska klapa Kastav…

vv | 1.4.2017. u 08:40h | Objavljeno u Našim krajem

Na dan smijeha i šala, 1. travnja, posebno je zabavno u Ludbregu koji danas tradicionalno obilježava Dan centra svijeta, odnosno 876.  rođendan Ludberge,  vinogradarke koja je protjerala nečastivog iz grada tako da ga je drvenim križem udarila tako silno da je na drugoj strani našeg planeta nastao južnopacifički otok Antipodes.

U skladu s tom legendom,  događanje počinje pozdravnom riječi Antipodiusa u 17.05 sati na središnjem gradskom trgu.  Slijedi pretpremijera scenskog prikaza Legende o Ludbergi – Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg. U 17.15 sati nastupa Puhački orkestar grada Ludbrega, a u 17.20 sati predstavljanje je povijesnih postrojbi dosadašnjih gradova prijatelja: Husarske garde Varaždin, Križevačke djevojačke straže i Zrinske garde Čakovec.  Postrojbe nastupaju uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra grada Ludbreg, koji ima završni nastup u 17.30 sati.

Program predstavljanja novog grada prijatelja centra svijeta, grada Kastav – koji uključuje nastup Ženske klape Kastav i mali eno-gastro kutak sa slatkim delicijama - počinje u 18.05 sati. Tada će se nazočnima obratiti gradonačelnik grada Kastava i grada Ludbrega, koji će potpisati  ugovor o prijateljstvu dvaju gradova, a zatim slijedi postavljanje pločice grada Kastava na „krugove zemaljske“. U 18.15 sati bit će izveden scenski prikaz Legende o Ludbergi,  a sve završava u 18.25 sati  zdravicom predstavnika gradova prijatelja Ludberginim vinom.

No, to ne znači da u Ludbregu i okolici neće biti ovog vikenda i drugih zanimljivih događanja. Naime, mjesno društvo Crvenog križa Vinograda Ludbreških u suradnji s Likovnim udruženjem Ludbreg organizira u nedjelju 5. po redu Uskršnju radionicu "Ludbreška pisanica". Radionica će biti održana   od 15 do 19 sati u prostorijama Društvenog doma u Vinogradima Ludbreškim. Na radionici mogu sudjelovati sva zainteresirana djeca, školske i predškolske dobi, a potreban pribor za rad je osiguran. Radovi nastali na radionici bit će izloženi u prostorijama Društvenog doma u Vinogradima Ludbreškog.