Članovi Lovačkog društva Vepar obilježili 90 godina organiziranog lovstva u N. Marofu

V.V. | 7.3.2018. u 13:29h | Objavljeno u Našim krajem

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u subotu, 3. ožujka, članovi Lovačkog društva „Vepar“ svečano su obilježili 90 godina organiziranog lovstva na području Novog Marofa. Naime, LD „Vepar“ je slijednik Lovačkog društva „Novi Marof“ koje je formirano još 1928. godine.

Uz nazočnost gostiju – tajnika Hrvatskog lovačkog saveza Ivice Budora, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivana Kutnjaka, gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkače te drugih prijatelja lovaca – predsjednik društva Stjepan Ključarić ukratko je podsjetio na povijest organiziranog lovstva na prostoru okolice Novog Marofa.

Posebno je zahvalio Ivici Stanku, uredniku „Lovačkog vjesnika“, proglasivši ga za glavnog „krivca“ za ovu svečanost budući da je prvi u arhivama pronašao dokumente koji nedvosmisleno govore da je prvo lovačko društvo s imenom Novog Marofa osnovano još pred 90 godina. Tako se dogodilo da je LD „Vepar“ pred dvije godine obilježio 70 godina djelovanja, a samo dvije godine kasnije obilježava još veći jubilej. Među zanimljivim činjenicama o lovstvu novomarofskog kraja je i ona da je u tzv. „zverinjaku“ koji je bio uređen u šumama Pake bilo raznovrsne divljači, od muflona, jelena, srna, zečeva do pernate divljači. U Lovačkom muzeju HLS-a i danas se nalazi trofej muflona, a u dvorcu Trakošćan trofej zlatnog srnjaka, i jedan i drugi iz lovišta Paka.

ld vepar 4

– LD „Vepar“ danas broji 38 članova i nastoji što uspješnije gospodariti lovištem u kojem obitavaju jeleni, divlje svinje, srne, zečevi i fazani. Posebno je porastao broj divljih svinja, a time i štete na poljoprivrednim kulturama i na prometnicama. Sve veće štete u lovištu čini prekobrojnost dabrova na rijekama Lonji i Bednji te nekim drugim vodotocima – kazao je Ključarić u svom izlaganju.
Gradonačelnik Novog Marofa je posebno zahvalio lovcima na dobroj suradnji i rekao da su vrata Grada širom otvorena za rješavanje problematike lovstva i okoliša općenito.

– Ovim putem htio bih zahvaliti svima koji su kroz lovačka društva i kroz lovstvo dali svoj doprinos u razvoju lovstva te očuvanju okoliša i prirode jer mnogi zaboravljaju da se lovci prvenstveno brinu o divljači i životinjama te dijelovima prirode u kojima one obitavaju. Na nesebičnom trudu koji pružate i slobodnom vremenu koje žrtvujete imate duboku zahvalnost kako mene tako i zasigurno svih građana Novog Marofa – kazao je Jenkač.

Tajnik HLS-a Ivica Budor uručio je visoka odlikovanja zaslužnim lovcima. Odlikovanja HLS-a 1. reda primili su Stjepan Ključarić i Josip Jelen, a odlikovanje 2. reda Stjepan Milak.

Prezentaciju fotografija i drugih dokumenata iz bogate prošlosti i sadašnjosti novomarofskih lovaca pripremio je član društva Vjeran Novoselec.
Prije svečanosti Lovačkog društva „Vepar“ lovci su prisustvovali svetoj misi, a nakon svečanosti priređen je zajednički ručak u lovačkom domu u Oštricama.

Označeno u