Četvrt stoljeća ludbreške izložbe mladih vina

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.1.2017. u 18:40h | Objavljeno u Našim krajem

Izložba mladih vina ludbreškog i susjednih vinogorja u petak je proslavila svoj 25. rođendan. Obilježeno je tako četvrt stoljeća lijepe tradicije, ali i sve važnijeg gospodarskog događaja. Za ovu jubilarnu izložbu pristiglo je 478 uzoraka vina. Njih čak 76 ocijenjeno je zlatnim trsekom, 280 vina osvojilo je srebrno odličje, a 81 brončano.

- Osim što smo proslavili 25. rođendan, možemo se pohvaliti i drugim projektom, a to je monografija, knjiga koja će od zaborava spasiti sve entuzijaste ludbreške Podravine u promociji vinarstva i vinogradarstva našega kraja. Prigoda je ovo i da se prisjetimo naših početaka, bilo je među nama hrabrih ljudi i vizionara koji su se odlučili unaprijediti vinogradarstvo i vinarstvo u ludbreškom kraju. Moram naglasiti da je ideja pala na plodno tlo i svake se godine okupljalo sve više ljubitelja dobre kapljice- rekao je Zlatko Brunčić, predsjednik Udruge "Trsek".

Izložba je tradicionalno održana u prostoru hotela Crnković, a uz domaće vinogradare, okupila je i ljubitelje dobre kapljice iz cijele sjeverozapadne Hrvatske i prijateljskih udruga iz drugih krajeva. Sve to zahvaljujući trudu i volji ludbreških entuzijasta.

Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je da je proizvodnja vina jedna od važnih djelatnosti poljoprivrednika ludbreškog kraja, ne samo hobista i amatera već im je želja da u budućnosti svojim kvalitetnim vinima mogu konkurirati i poznatijim proizvođačima.

-U posljednjih 25 godina možemo reći da je kvaliteta vina ludbreškog vinogorja nemjerljivo veća, razlog tome je i organizacija izložbe mladih vina koju svake godine organizira naš "Trsek". Zahvaljujući izložbi, porasla je educiranost vinogradara. Izložbe vina su bile poticaj vinogradarima i podrumarima da proširuju svoje znanja osobito vezana uz podrumarenje kako bi iz godine u godinu imali što bolja vina. Ocjene i savjeti renomiranih stručnjaka prilikom izložbe mladih vina, kao i brojna stručna predavanja koje je udruga organizirala za svoje članove, kroz dugi niz godina, doprinijela su poboljšanju kvalitete vina ludbreškog vinogorja – rekao je gradonačelnik Bilić.

Izložbu je otvorio Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu u Varaždinskoj županiji.

- Vi ste čuvari okusa i mirisa Varaždinske županije. Vino, osim što je proizvod, ono je kultura i stil života ovoga kraja i to sve zahvaljujućicivilnom društvu, odnosno udruzi Trsek – poručio je Vincek.

Zahvaljujući neumornom radu ludbreških vinogradara okupljenih u ovoj udruzi Ludbreg je između ostaloga postao poznat i po kvalitetnom vinu za koje se često kaže da je upravo ludbreški peti element. Nije ni čudo obzirom da je prema legendi još Ludberga bila vrhunska vinogradarka. 

Galerija slika