Čagljevi ustrijeljeni nadomak prvih kuća u Varaždinu!

vv | 21.6.2020. u 12:22h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Na rubnom području grada Varaždina, kod fazanerije u Optujskoj ulici, nekoliko stotina metara od prvih kuća, lovci su ustrijeli čaglja! To, kako doznajemo od čitatelja F.P. , nije prvi takav slučaj ove godine, već treći unatrag tri mjeseca.

- Razmnožio se taj invazivni predator, štetočina, kojeg nije uopće bilo kod nas do prije desetak godina. Prošle godine sam zaboravio zatvoriti svoj kokošinjac te mi je vjerojatno pleme čagalja u svitanje što odnijela, a što potamanila i djelomice pojela na licu mjesta 17 kokica nesilica. A bile su udaljene od prvog reda kuća svega 15 metara, veli nam čitatelj, koji nam je poslao i fotografiju ustrijeljene životinje.

Šakala, kako dodaje,  ima osam podvrsta i ovaj naš spada i najveću podvrstu Zlatni čagalj (Goldschakal ), potiče iz Azije, a raširio se po Europi iz područja delte Dunava u Crno more u Rumunjskoj.

- K nama je došao prvo iz Mađarske u Baranju i Slavoniju pa se proširio na zapad, veli nam čitatelj, ukazujući da je čagalj prešao i Alpe jer je u Bavarskoj prvi put u povijesti odstrijeljen prošle godine.

Označeno u