Aquafest donosi duh antike: Rimske povorke, gladijatori i nimfe stižu na topličke ulice

J.Š./Varaždinske vijesti | 25.5.2019. u 13:03h | Objavljeno u Našim krajem

Varaždinske Toplice će i ove godine biti domaćini popularnog Aquafesta, 31. svibnja i 1. lipnja, i tako će već dvanaestu godinu zaredom topličke ulice preplaviti duh antike.

Turistička zajednica Grada Varaždinskih Toplica poziva sve jer su za posjetitelje pripremljeni brojni sadržaji. Gradom će tako prolaziti rimske povorke pod bakljama, odvijat će se gladijatorske borbe, prinosit će se žrtve božicama, a za dobro raspoloženje pobrinut će se ulični antički zabavljači, razne radionice i natjecanja.

Program 12. Aquafesta započinje u petak, 31.svibnja u 10 sati otvorenjem 2. međunarodnog stručnog skupa "Aquae Iasae – Termalna voda jučer, danas, sutra", pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. Večer je rezervirana za koncenrt harfistice Doris Karamatić u prekrasnom ambijentu rimske bazilike. Odmah potom gradskim ulicama proći će rimska povorka pod bakljama, uz scenski prikaz žrtve božici Dijani Luni ‘Lux in tenebris’ i borbu gladijatora.

Subotnji program započinje u 10:30 sati rimskom povorkom uz pratnju bubnjeva. Posjetitelji će dočekati cara Konstantina Velikog ispred kojeg će se predstaviti brojne rimske skupine. U 13 sati slijedi natjecanje u kuhanju rimskog kotlića, ocjenjivanje te proglašenje pobjednika koji će primiti posebnu nagradu – rimsku kuhaču. Također, birat će se najljepše Nimfe i najatraktivnijeg Rimljana koji će dobiti prigodne nagrade.

Uz to, bit će mnoge radionice u subotu od 10 do13 i 15 do 19 sati. Posjetitelji će naučiti kako se izrađuju antički nakit, prirodna kozmetika, rad lončara i kovača…Završetak Aquafesta predviđen je spektakularnim "fire showom".

aquafest_program_1.jpg