Alen Kišić na 73. obljetnici Šemovečke bitke: Antifašizam je pobjeda dobra nad zlom

V.V. | 1.10.2016. u 17:01h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki, danas je kod spomen kosturnice „Plamen revolucije“ u Šemovcu, održana komemorativna svečanost u povodu 73. obljetnice Šemovečke bitke.

Uz brojna delegacija i izaslanstava udruga i saveza antifašističkih boraca i antifašista vijence su položila i zapalila svijeće izaslanstva Varaždinske županije, koje je predvodio zamjenik župana Alen Kišić, te Općine Trnovec Bartolovečki predvođeno načelnikom Zvonkom Šamecom.

semovec2

U prigodnom obraćanju antifašističkim borcima i antifašistima načelnik Šamec je istaknuo da su oba spomen obilježja, i „Plamen revolucije“ u Šemovcu te spomen obilježje u Žabniku, na ponos Općine. Potvrdio je da će se Općina i dalje brinuti za održavanje oba spomen obilježja. Dodao je i da je spomen obilježje u Šemovcu podsjetnik, ne samo na bitku u Šemovcu, već na sve bitke za slobodu naše domovine i naše zemlje. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u tim borbama, što su omogućili danas svima nama život u našoj lijepoj domovini.

Među govornicima skupu se obratio i zamjenik župana Kišić. Naglasio je da neki danas u Hrvatskoj dovode u pitanju antifašizam i antifašističku borbu poput, podsjetio je Kišić, ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je jednom prilikom izjavio da je antifašistička borba bila floskula.

Antifašistička borba i pobjeda je jedna od najvećih pobjeda u ljudskoj civilizaciji i ta je borba udarila temelj suvremenoj Europi i suvremenoj Hrvatskoj. Antifašizam je pobjeda dobra nad zlom – izjavio je Kišić.

Inače, Šemovečka bitka jedna je od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprečavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu.

semovec5

Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade „Braće Radić“. Unatoč brojčanoj nadmoći i nadmoći u naoružanju neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. U Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca dok ih je 30-ak ranjeno.

U samom programu obilježavanja Šemovečke bitke nastupili su učenici Osnovne škole iz Šemovca dok je nakon programa u Društvenom domu u Šemovcu organiziran prigodan domjenak.

Označeno u