Akcija sadnje drveća kod Kalnika: zasadili 300 sadnica hrasta kitnjaka

VV | 16.3.2021. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Proteklog vikenda članovi ludbreške Bonsai udruge “Sjeverozapad” sudjelovali su u akciji sadnje drveća u suradnji s Hrvatskim šumama (UŠP Koprivnica, Šumarija Ludbreg) na području Kalnika. Radi se o pošumljavanju (popunjavanju) površina na kojima su u prethodnom periodu posječene kulture smreke uništene smrekovim potkornjakom. Sadnja je provedena u sklopu akcije Hrvatskih šuma “Dani zajedničke sadnje”, a uklopila se u to i kampanja “Zasadi stablo, ne budi panj!” koja se trenutno provodi diljem Hrvatske.

Bonsai udruga “Sjeverozapad” osnovana je prije godinu dana i okuplja članove iz četiri sjeverozapadne hrvatske županije. Zbog epidemioloških mjera gotovo sve aktivnosti udruge u protekloj godini su bile odgođene ili otkazane. Iako je udruga hobistička (njihovi članovi se bave uzgojem i oblikovanjem bonsai drveća), vizija je članova da udruga djeluje i na području ekologije i očuvanja prirode. Stoga je jedna prvih aktivnosti kojima su otvorili godinu upravo ova akcija.

- Bonsai je “drvo u posudi”, minijaturno stablo, živa skulptura koja svojim karakteristikama dočarava izgled odraslog stabla. Kao i kod velikog drveća potrebne su godine da bi drvo postiglo željene karakteristike i formu. Stoga je vrlina svakog bonsaista strpljivost. U svakom slučaju, mi smo ljubitelji drveća, šuma, prirode uopće. Kroz svoj hobi učimo puno o životu drveća, upoznajemo se s njima i na poseban način ih poštujemo i njegujemo. Stoga je sasvim logično da nam ovakve dobrovoljne akcije sadnje šume pričinjavaju zadovoljstvo. Dok u svojim kućnim bonsai vrtovima uzgajamo minijaturnu šumu, ovo je prilika da djelujemo na širem planu. Zahvaljujem upravitelju ludbreške Šumarije, g. Gabrijelu Horvatu, što je u našoj udruzi prepoznao vrijedne suradnike i osigurao nam priliku i logistiku da ovu akciju zajednički provedemo - rekao je Aleksandar Horvat, predsjednik udruge bonsaista.

Hrvatske šume gotovo cijele godine organiziraju akcije sadnje. Ova suradnja bila je dogovarana za jesen 2020. no tek se sada, dolaskom proljeća, ukazala prilika da se akcija napokon provede.

- Hrvatske šume, kao javni šumoposjednik, osim gospodarenja državnim šumama obavljaju i javnu funkciju u smislu edukacije javnosti o važnosti šuma i šumskih ekosustava, ukazuju na važnost ispravnog gospodarenja šumama kako bi one bile biološki održive, gospodarski isplative, društveno korisne i svakako korisne lokalnoj zajednici. U tom radu se koriste znanstvene osnove, stručna znanja ali višestoljetna uspješna tradicija gospodarenja šumama. Rezultat toga su gospodarski visokovrijedne, biološki stabilne i dugoročno održive državne šume Republike Hrvatske. Javnost vrlo često u tome ne prepoznaje vrijednost već vođena emocijama i nedovoljnim znanjem sa strahom ili nevjericom reagira na neke zahvate u i na šumi. Smisao ovakvih akcija je upoznati okruženje s tim osnovnim postavkama, u ovom slučaju korakom dalje, u smislu da građani mogu doći u šumu biti upoznati s njom, ali i dati svoj obol simboličnom sadnjom biljaka. Važnost ovakvih terenskih akcija je da ljudi osjete teren, šumu, biljčicu, da vlastitim nogama dođu do mjesta sadnje kako bi lakše razumjeli šumara u radu. Svakako da to otvara mnoge mogućnosti za daljnju suradnju i da smo u svakom trenutku na raspolaganju - rekao je upravitelj ludbreške šumarije Gabrijel Horvat.

U ovoj akciji sadnje, bonsaisti su uz podršku Marije Gužvinec (stručne suradnice za uzgajanje šuma u UŠP Koprivnica) i Josipa Novosela (lugara u reviru Kalnik) na području Gabrinovca, u G. J. Kalnik, (odjel/odsjek 51/e i f), zasadili 300 sadnica hrasta kitnjaka (Quercus petraea). Želja je sudionika da se započeta suradnja nastavi te da se slična akcija ponavlja tradicionalno najmanje jednom godišnje.

20210313_100854.jpg