AGLOMERACIJA IVANEC: Vlasnicima nekretnina za pravo služnosti nude se novčane naknade Foto: Foto: Z. Stanko

AGLOMERACIJA IVANEC: Vlasnicima nekretnina za pravo služnosti nude se novčane naknade

Varaždinske vijesti | 4.5.2017. u 18:17h | Objavljeno u Našim krajem

Započelo je provođenje aktivnosti na realizaciji EU projekta Aglomeracija Ivanec – gradnje sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda u Ivancu i u okolnim naseljima koja gravitiraju rijeci Bednji. Riječ je o projektu vrijednom oko 140 milijuna kuna, najvećoj i najskupljoj komunalno – infrastrukturnoj investiciji u povijesti Ivanca, koji se sufinancira iz europskih Strukturnih fondova i državnog proračuna, a provodit će ga Ivkom vode d.o.o. u suradnji s Hrvatskim vodama i Gradom Ivancem.

Ivkom – vode d.o.o. su na adrese građana – vlasnika parcela po kojima će prolaziti kolektorska mreža proteklih dana počele upućivati dopise i obavještavati ih o obvezi rješavanja imovinsko – pravnih odnosa. Točnije, Ivkom – vode vlasnicima nekretnina šalju obavijesti s ponudama za osnivanje prava služnosti cjevovoda (pravo polaganja cijevi na dio nekretnine), koje uključuje i izgradnju i održavanje građevine sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda s područja Aglomeracije te im, kao protuuslugu, nude isplatu određenog novčanog iznosa za umanjenu tržišnu vrijednost zemljišta. Novac se isplaćuje jednokratno. Inače, procjenu umanjene vrijednosti zemljišta izradio je ovlašteni sudski vještak.

Vlasnici nekretnina zamoljeni su da što prije razmotre ponudu i odazovu se potpisivanju ugovora, s time da Ivkom – vode snose sve potrebne troškove, od sastavljanja ugovora i ovjere kod javnog bilježnika do uknjižbe prava služnosti u zemljišnim knjigama.

Sve troškove snosi Ivkom

Vlasnicima koji potpišu ugovore, novčani iznos bit će isplaćen u roku 15 dana od dana sklapanja ugovora.. Ivkom – vode d.o.o. preuzimaju obvezu da će, ukoliko tijekom radova na izgradnji, održavanju ili rekonstrukciji vodova dođe do oštećenja nekretnine, površinu o vlastitom trošku privesti u prvobitno stanje.

Također, svi vlasnici zamoljeni su da svoj povratni odgovor Ivkom – vodama dostave u roku 8 dana od dana primitka dopisa, kako bi nadležne službe mogle pokrenuti postupak sklapanja ugovora o osnivanju prava služnosti. Također, apelira se i na njihovo razumijevanje situacije, jer poznato je da je izgradnja kanalizacijskog sustava jedna od nagorućijih i najvažnijih komunalnih potreba na području cijelog grada te da se ne smije propustiti prilika da se za to povuku europska sredstva. Točnije, projekt se neće moći realizirati ukoliko sva imovinsko-pravna pitanja neće biti riješena u zadanim rokovima. A time bi Ivanec izgubio veliku priliku da novcem iz fondova EU financira izgradnju modernog kanalizacijskog sustava na području našeg grada.

Ukoliko vlasnici u ponuđenom roku ne prihvate ponudu, Ivkom – vode će pokrenuti postupak nepotpunog izvlaštenja. Sve informacije na tel. 770-566 (042).