Županijska palača večeras u zelenoj boji čast djece oboljele od gastrošize, rijetkog i teškog stanja Foto: VV arhiva / ilustracija

Županijska palača večeras u zelenoj boji čast djece oboljele od gastrošize, rijetkog i teškog stanja

Varaždinske vijesti | 30.7.2020. u 09:14h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska županija uključit će se u obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi, urođenom i teškom stanju crijeva koje zahtijeva kirurški zahvat odmah nakon rođenja djeteta.

U čast borbe djece i njihovih roditelja protiv ovog rijetkog stanja danas, 30. srpnja, Županijska palača na Franjevačkom trgu 7 u Varaždinu bit će od 21 do 23 sata osvijetljena u zelenu boju, službenu boju gastrošize.

Obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi u cijelom svijetu organizira organizacija „Avery's Angels Gastroschisis Foundation“, a u Hrvatskoj će biti održano prvi put. Organizacija okuplja djecu rođenu s gastrošizom, njihove roditelje i liječnike s ciljem podrške, istraživanja i podizanja svijesti javnosti o ovoj dijagnozi.

Organizacija od 2019. godine djeluje i u Hrvatskoj zahvaljujući Margareti Lovković iz Varaždinske županije, majci djeteta rođenog s gastrošizom.

- Gastrošiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Uzrok ovakvom stanju je nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa - navedeno je na stranici Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Podaci za SAD pokazuju da jednu od 2.229 beba pogađa gastrošiza, a djeca koja odmah po rođenju imaju primjerenu medicinsku skrb, imaju 90 posto šanse da prežive. Upravo je zato važno podizati svijest o ovom teškom stanju.

Više informacija dostupno je na stranici organizacije "Avery's Angels Gastroschisis Foundation".

Označeno u