Domaćice štanda Ana Martan i Štefanija Vuk

Zmesni kruh, sirni štrukli, salenjaki i ostala fina jela udruge „Magda i Luisa“ predstavljeni u Oroslavju

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.4.2018. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Krapinsko – zagorske županije i županijske Turističke zajednice te suorganizaciji Grada Oroslavja održana je 12. manifestacija Babičini kolači u Oroslavju na kojoj je sudjelovala i Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva blizu Novog Marofa kao jedini predstavnik Varaždinske županije.

Naime, radi se o natjecanju zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka s ciljem promicanja vrijednosti žena, obitelji te čuvanja gastronomske tradicije Zagorja.

U natjecateljskom dijelu manifestacije sudjelovalo je 38 natjecateljica s područja cijele Krapinsko-zagorske županije, a u revijalnome dijelu manifestacije se uz Kulturno-umjetničku udrugu „Magda i Luisa“ iz Madžareva predstavile i Udruga „Solinjani“ iz Solina i Udruga „Maska“ iz Baranje.

Na izložbenom štandu Udruge „Magda i Luisa“ tako se našao domaći zmesni kruh iz krušne peći, sirni štrukli, salenjaki, starinski biskvit u obliku janjeta, pera, trajno pecivo sa sjemenkama lana - cvibok te svojevrsni jestivi suvenir Udruge – kruščići grofice Lujze. Uz kolače i slastice izloženi su i pušleki papirnatog cvijeća te meklice izrađene od grančica drijenka koje se nekada blagoslivljalo u crkvi na Cvijetnicu. Kolače i slastice kao i ostale rukotvorine za izložbeni štand su priredile članice Udruge Ana Martan i Štefanija Vuk.

- Štand Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“ bio je iznimno dobro posjećen. Uz kolače i slastice pažnju su posjetitelja privukli i pušleki papirnatog cvijeća. Štand je obišao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa suradnicima te prigodnim poklonom nagradio članove Udruge te istaknuo i izrazio svoje zadovoljstvo gostovanjem naše Udruge na Babičinim kolačima – istaknuo je Tibor Martan, predsjednik Udruge.