ZANIMLJIVO: Evo kako Beč rješava pitanje vrućina

Varaždinske vijesti | 28.6.2019. u 14:33h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je prošli tjedan postavljen tisućiti javni izvor pitke vode za građane i posjetitelje, ovaj tjedan su iz Grada Beča najavili nove mjere u borbi protiv klimatskih promjena.

Visoke temperature i tropske noći predstavljaju veliki problem bečkim vrtlarima koji već godinama razmatraju opcije kako doskočiti visokim temperaturama koje utječu na biljke u gradskim vrtovima i parkovima.

Iz suradnje je proizašla ideja sadnje kombinacija višegodišnjih biljaka ili trajnica na gradska područja.Trajnice su zeljaste biljke s prekrasnim cvijećem koje nakon sadnje više nije potrebno ponovno presađivati. Ova vrsta biljaka zbog strukture lista gubi vrlo malo vode te dobro podnosi sušu i vrućinu što znači da za njeno održavanja nisu potrebne velike količine vode.

Uz to trajnice brzo rastu te sukladno godišnjem dobu mijenjaju svoju boju čime unose kontrast u dominantno zelenilo ostalih biljaka. Kako cvjetovi trajnica variraju po boji, obliku, veličini i formi, moguće ih je kombinirati na razne načine. Tako su odlučili da će u budućnosti saditi više trajnica jer upravo te biljke, zajedno s drugim vrstama otpornima na vrućinu i suše, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako djeluju kao prirodni klima uređaj grada.

Označeno u