Za zeleni Varaždin - s Parkovima posadite drvo s posvetom

vv | 1.3.2019. u 15:35h | Objavljeno u Društvo

Želite li pokloniti nešto originalno, a korisno za budućnost svih, jedinstvenu mogućnost za to nude varaždinski Parkovi u sklopu akcije „Jer volimo zeleno!“, kojoj je cilj ozelenjivanje Varaždina.

Ideja Parkova je da građani aktivno sudjeluju u akciji sadnje novih mladica stabala, i to na način da novčano participiraju sadnju, a drvo posvete dragoj osobi, posebnom događanju ili jednostavno sebi samima.

- Ima li boljeg poklona od  drveta? Često puta svašta kupujemo, a ovo je poklon za stoljeća – naglasio je danas direktor Parkova Alen Runac, koji je na ovu ideju došao tijekom obilaska zoološkog vrta u kojem je naglašeno da pojedinci ili tvrtke vode skrb o pojedinim životinjama.

Parkovi_jer_volimo_zeleno.jpg

Svi koji žele sudjelovati, privatne osobe ili tvrtke trebaju se javiti Parkovima, za 400 kuna kupiti sadnicu i odabrati neku od predloženih lokacija, a za sadnju i njegovanje stabla pobrinuti će se Parkovi.

- Kako bi se znalo kome je ili kojoj prigodi drvo posvećeno, Parkovi će na prigodan način, posvetom na  drvenoj pločici u obliku srca, to i naznačiti -  dodao je Runac.

Martina Žnidar, voditeljica radne jedinice Zelene površine u Parkovima, pojasnila je da su za sadnju odabrane lokacije prvenstveno u blizini škola i dječjih vrtića, ali i u pojedinim kvartovima.

- Prijedlog je donesen na osnovi višegodišnjeg praćenja lokacija na kojima se drvo neko srušilo ili uklonilo. Vrste koje predlažemo za sadnju su autohtone sadnice javora, jasena, lipe, koje su visine 3,5 do 4 metra tako de se već iduće proljeće stablo može vidjeti u punoj ljepoti - rekla je Martina Žnidar.

Blizina vrtića i škola pogodne su lokacije i zbog edukacije djece o važnosti zelenih površina u urbanim sredinama.
Akcija „Jer volimo zeleno!“, najavio je direktor Runac, uvrstiti će se u redovne aktivnosti Parkova, a dinamika sadnje ovisi o kalendaru sadnje i metereološkim prilikama.

Parkovi_jer_volimo_zeleno.jpg

Akcija Parkova jedinstvena je u Hrvatskoj i Varaždin prvi započinje sadnju drveća u suradnji s građanima.

Direktor Alen Runac je govoreći o svjesnosti važnosti drveća u urbanim sredinama spomenuo primjer velegradova poput Londona i New Yorka.

- Jasno je da se ne uspoređujemo s megapolisima, ali ako mogu oni, onda mi kao manja sredina možemo još lakše. Primjerice, cilj Londona je biti prvi grad – nacionalni park s polovicom površine u zelenilu, a u New Yorku je izračunato da im svaki dolar uložen u stablo donosi 5 do 6 dolara benefita. Dakle, sadnja drveća nije trošak nego je ulaganje – zaključio je Alen Runac.

Untitled-1.jpg