Vozni park hrvatskih sveučilišta: neki rektori imaju i vozače, s čime raspolaže Sveučilište Sjever? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Vozni park hrvatskih sveučilišta: neki rektori imaju i vozače, s čime raspolaže Sveučilište Sjever?

IHR/Varaždinske vijesti | 24.5.2020. u 11:52h | Objavljeno u Društvo

- Sveučilište Sjever posjeduje službene automobile i svi su kupljeni iz vlastitih sredstava i dotacija, niti jedan iz državnog proračuna - otkrio je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković za portal srednja.hr koje je istražilo kakav je vozni park hrvatskih sveučilišta. Dok Sveučilište u Zagrebu te Sveučilište u Zadru ima zaposlene i vozače, sa Sveučilišta Sjever ističu kako zasad nemaju zaposlenih vozača.

- Zasad nemamo zaposlenih službenih vozača, no u dugoročnom planu i po odobrenoj sistematizaciji za to smo predvidjeli dva radna mjesta (po jedan za svaki grad u kojem djeluje njihovo sveučilište) - istaknuo je rektor prof. dr. sc. Milković.

Rektor Sveučilišta Sjever tako vozi Peugeot 508 iz 2014., dok prorektori voze Mazdu 626 iz 2016. godine i Renault Scenic iz 2015.. Djelatnici tajništva i računovodstva pak voze Peugeot 308 iz 2010. godine, a to vozilo koristi se i za dostavu u Varaždinu. Također, Sveučilište Sjever ima električno vozilo Nissan Leaf kupljeno 2019. kao subvencija Ministarstva zaštite okoliša, odnosno preko Fonda za zaštitu okoliša, a koriste ga zaposlenici tajništva u Sveučilišnom centru Koprivnica, te prorektori u Koprivnici.

- Naime kampus u Koprivnici je „zeleni“ i u njega odlukom grada mogu ulaziti samo električna vozila i imamo električnu punionicu u kampusu - otkrio je rektor za portal srednja.hr.

Naveo je kako imaju i 20 električnih bicikala te punionicu za iste, a imaju i 100 običnih bicikla. Sve su uspjeli nabaviti kroz EU prekogranični projekt u suradnji s gradom Koprivnicom i Sveučilištem Panonia iz Mađarske.
– Imamo i el. punionicu u kampusu u Varaždinu, ali samo za automobile - istaknuo je prof. dr. sc. Milković.

Prema potrebama studentskih sportskih udruga ili u slučaju kvarova dodatno unajmljuju automobile ili kombije.

– Ove godine u planu je nabavka vlastitog kombija za sportsku udrugu te dostavnog kombija za novi studentski restoran u Križevcima, a iduće zamjena službenog vozila rektora istovjetnim ili sličnim – naravno, ako to Središnji državni ured za javnu nabavu RH prethodno odobri - otkrio je rektor Sveučilišta Sjever.