Vino Vinarije Šafran odabrano za kalež svetoga oca Bendikta XVI.

Marija Barić / BUSINESSin | 12.1.2017. u 20:02h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Od samih početaka orijentirani smo na proizvodnju aromatičnih vina, a naše je misno vino, dugim i pomnim biranjem, odabrano za kalež svetoga oca Bendikta XVI. za služenje svete mise na hipodromu u Zagrebu. U našoj ponudi po količinama je prva graševina, slijedi je rajnski rizling, no proizvodimo i manzoni bijeli, pinot sivi, sauvignon bijeli, te traminac mirisavi, muškat žuti i crveno vino – kupažu lovrijenca, portugisca i blauburgera - kazao je za businessin.hr Josip Tržec, direktorom Vinarije Šafran u Brezničkom Humu.

I dok, nakon obilaska ogromnog podruma, sjedimo u kušaonici s 50-tak mjesta, naš nam domaćin predstavlja vino po vino začinjeno pričom o dugoj obiteljskoj tradiciji, ali pritom posebno ističe razdoblje od 2006. godine kada gospodin Stjepan Šafran osniva Vinariju Šafran te od kada se na suvremenu razinu podiže baš sve, od nasada do tehnologije prerade.

Najstariji zapis o vinogradarskoj tradiciji obitelji Šafran datira iz godine 1692., a prema priči direktora Tržeca, preci Šafranovih stigli su iz Burgenlanda, a zapisano je i da je dio prihoda od njihove poljoprivredne proizvodnje i generacijama redovito potjecao od vinogradarstva.S novim tehnologijama proizvodnje i preraderaste i kvaliteta Vina Šafran, a s njome i potražnja na tržištu.

- Nama to nije glavni posao, jer primarno se bavimo metalima. Vinogradi, podrum i vinarija naš su program plus, a u očima poslovnih partnera i prijatelja i veliki plus imidžu tvrtke – ističe direktor Vinarije. Vinogradi im se danas prostiru na 20-ak hektara s 92.000 trsova što ih svrstava u najveće u ovom dijelu Hrvatske.

- Od sorti najtraženije su graševina, rajnski rizling, pa sauvignon, a tek onda aromatična vina - ističe direktor Vinarije Šafran.

Vina Vinarije Šafran mogu se kupiti po popularnim cijenama u vinoteci u produžetku Suvenirnice Varaždinskih vijesti na središnjem varaždinskom trgu, Trgu kralja Tomislava, popularnom Korzu. Novootvorena vinoteka, koja u ponudi ima vina tridesetak vinara iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, kao i delicije poput meda i bučinog ulja, otvorena je radnim danom od 8 do 19 sati, a subotom do 13 sati.

Označeno u