Vidovečki gibanik: Mirisna i slasna delicija najveći je ponos vidovečkih žena

Napisao/la: -
Vidovečki gibanik: Mirisna i slasna delicija najveći je ponos vidovečkih žena Foto: Ivana Dreven

Otkako je 2014. godine, zahvaljujući vrijednim članicama Udruge žena općine Vidovec zaštićen jamstvenim žigom, vidovečki gibanik postao je, naravno uz zelje, pravi ambasador vidovečkog kraja. Mirisna i slasna delicija odavno je sastavni dio obiteljskih stolova vidovečkih obitelji, a recept za njegovu pripremu prenosi se s koljena na koljeno.

Najvažniji su domaći sastojci

Danas se za njega zna mnogo šire, a što je potrebno za pravi vidovečki gibanik i kako ga pripremiti, otkrile su nam članice udruge, koje smo zatekli upravo u pripremi ovog tradicionalnog jela.

udruga_zena_vidovec_gibanik_22.jpg

- Tijesto se mijesi od hajdinog i bijelog, mekog brašna u jednakom omjeru, mlijeka, malo soli i domaće masti. Više posla ima oko nadjeva, koji mi zovemo "gibalo" jer se giba kad se peče, a otuda i ime "gibanik". Za gibalo nam treba tikva, umjesto koje može ići repa, ali ona se mora obavezno prokuhati, dok se tikva ako je zelena ne mora prokuhati, a žuta se mora. Uz tikvu, treba nam i kravlji sir, vrhnje, jaja, kuhani griz, žemlje namočene u mlijeko, sol i šećer. A najbolji gibanik je kada su svi sastojci domaći - ističe Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge žena Vidovec.

udruga_zena_vidovec_gibanik_09.jpg

- Tijesto zamijesimo, podijelimo na tri dijela i razvučemo. Prvi dio stavimo u podmazani okrugli pekač, "protvanj", tako da krajevi tijesta vise preko ruba, zatim stavimo jedan sloj nadjeva, u sredinu se stavlja drugi sloj razvučenog tijesta pa drugi sloj nadjeva. Višak tijesta koji visi preko ruba protvanja se odreže, a preostalim dijelom se poklopi rub nadjeva i na sve to dolazi treći sloj tankog tijesta - pojašnjava Ivanka i dodaje da se gibanik zatim izreže na trokute, prelije vrhnjem, a na kraju se stavlja nekoliko komadića maslaca.

udruga_zena_vidovec_gibanik_20.jpg

- Gibanik se peče 45 minuta na 200 stupnjeva, no to može varirati od pećnice do pećnice, a to najbolje zna svaka domaćica - kaže nam Ivanka, uz napomenu da se najviše vremena utroši upravo za pripremu "gibala", stoga vidovečke žene rijetko kad slažu samo jedan gibanik, već uz 2-3 kg sira pripreme 4-5 gibanika - jedan se ispeče odmah, a ostale stave u zamrzivač.

udruga_zena_vidovec_gibanik_24.jpg

A čak 70-ak gibanika pripremale su članice udruge uoči Špancirfesta, odnosno predstavljanja Općine Vidovec i njihove udruge u atriju Županijske palače.

Gibanik osvaja Hrvatsku

- Pripremamo se i za predstavljanje na Zagorskom gospodarskom zboru u Krapini od 12. do 14. rujna, gdje je partner Varaždinska županija, a mi se predstavljamo s gibanikom. Nakon toga je i Zeljarijada, što znači samo jedno - puno pečenja gibanika - veselo su nam rekle članice udruge.

Ponosne su na zaštitu gibanika žigom izvornosti, ali i na nagradu "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" koju su 2014. godine osvojile u kategoriji "Tradicijska ruralna gastronomija".

- Vrlo smo ponosne, ali to nam je ujedno i obveza i zadatak da očuvamo naš gibanik u izvornom obliku - ističe Ivanka.

Činjenica da je gibanik postao poznat i daleko izvan vidovečkog kraja pokazuje da idu dobrim smjerom. Udruga sudjeluje na raznim manifestacijama diljem županije, ali i šire, pa su tako prošle godine sudjelovale na Kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva u hotelu Turist.

- Prikazale smo način pripreme gibanika i svi su bili oduševljeni, a predstavile smo ga i u listopadu na Međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast u Termama Tuhelj. Ove smo godine bile i na Prkačijadi u Virju, međunarodnom festivalu izvornih kolača, i ponijele smo gibanik, bez njega ne idemo nikuda - ističu ove vrijedne žene.

udruga_zena_vidovec_gibanik_27.jpg

Pjevaju, plešu, glume...

Redovito se okupljaju četvrtkom u svojim prostorijama u društvenom domu u Nedeljancu.

- Udruga ima 20-ak članica, od čega nas je 12 uključeno u sve aktivnosti, a ostale kako koja stigne, zbog obaveza. Na sastancima izrađujemo i rukotvorine, razne ukrase, primjerice glavice zelja od najlon-čarapa, goblene, ukrase od gipsa, ukrašavamo kutijice ili staklo salvetnom tehnikom, oslikavamo staklo... Imamo i glumačku grupu, prikazale smo dosad dva igrokaza u humorističkom tonu, uvijek s aktualnom seoskom tematikom. Tako nam je tema sada bila kanalizacija i igrokaz je bio pravi hit - kaže nam predsjednica udruge.

Neizostavan su dio Zeljarijade, a uz blagdan sv. Nikole organiziraju priredbu "Vidovec traži zvijezdu" kada učenicima koji sudjeluju daruju poklone. U svibnju priredbom obilježavaju i Majčin dan, uz simbolične poklone svim majkama, a u listopadu uz igrokaz, pjesmu i ples obilježavaju Dan seoske žene. Imaju i svoju himnu, "Vidovčanke", koju su izvele na nedavnoj 10. obljetnici postojanja.

Osim na manifestacijama u općini Vidovec, sudjeluju i na manifestacijama širom županije i Hrvatske, a surađuju i s brojnim drugim udrugama.

- Uvijek su to krasna druženja. Svaka od nas pridonosi onim u čemu je vješta - izradom ukrasa, slikanjem, pisanjem pjesama, pjevanjem, glumom... ali sve smo vješte u pripremi gibanika - uz osmjeh je zaključila Ivanka Lonjak.

Zaštićeni recept za gibanik

Ispravu o žigu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo nosi sljedeći recept za vidovečki gibanik:

0,25 kg bijelog brašna
0,25 kg hajdinog brašna
žlica masti
sol
malo mlijeka
1 žemlja
0,5 svježeg kravljeg sira
2 žlice pšeničnog griza
2 jaja
1 dcl kiselog vrhnja
1 žličica šećera
1 bijela repa ili tikva
15 dkg putra

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.