Već od sljedećeg mjeseca otvorit će se vrata prvog javnog voćnjaka

J.Š./ Varaždinske vijesti | 1.4.2021. u 14:25h | Objavljeno u Društvo

Po uzoru na druge gradove, Grad Varaždin zasadio je javni voćnjak u kojem će svatko moći besplatno brati voće, ali ne za preprodaju, već isključivo za osobne potrebe. Ta je inicijativa realizirana u Hallerovoj aleji iza groblja prema Novoj Vesi u Varaždinu, odnosno na istočnom rubu vodocrpilišta. Sveukupno je zasađeno 78 grmova bobičastog voća kupina i malina, te 301 stablo jabuka i krušaka.

- Ideja javnih ili takozvanih otvorenih voćnjaka je izvorno skandinavska. Prostor je to u koji mogu doći građani i slobodno konzumirati voće, ali ne za preprodaju te pod određenim vodstvom bilo tvrtke ili udruge. Mi smo najskloniji da brigu oko voćnjaka prepustimo nekoj udruzi koja bi se onda brinila i imala vodstvo i praktički dopuštala i nadzirala na koji se način ovdje bere voće. Riječ je o jednoj agendi koja se dobro uklapa u tzv. zelenu agendu, da gradovi potiču sadnju i uzgoj voća, korištenje voća u prehrani, a koja ima i edukativnu svrhu. Danas su nam došle dvije grupe djece da bi naučili kako se sadi i njeguje drvo, bere voće i na koji način je moguće prerađivati voće te ga plasirati prema građanima. Svrha je edukacija. Građane će bobičasto voće moći ubrati već ove godine dok jabuke i kruške iduće. Birali smo lokaciju zajedno s tvrtkom Varkom. Lokacija se može prošiti te je povezana s obližnjim vodocrpilištem. Proizvodnja će biti bazirana na eko uzgoju. Važno je naglasiti da smo ovime ispunili svoj plan o sađenju tri tisuće stabala u gradu - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok, dodajući da su posadili voćnjak i u ulici Zrinski Frankopana između dvije zgrade na zelenoj površini u dogovoru sa stanarima koji će o tom voćnjaku brinuti sami.

Voćnjak je geometrijski uređen u krugovima koji se šire, s centralnim mjestom u sredini voćnjaka na kojem će biti postavljeno stablo od metala u kreaciji varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga. Dodaju i da je projekt realizirao VARKOM d.d. u suradnji s Gradom Varaždinom. Površina javnog voćnjaka iznosi 6.400 metara kvadratnih. Ukupna vrijednost ulaganja u javni voćnjak je oko 90.000 kuna.

- Ovo je jedan od prvih, ako ne i prvi javni voćnjak u Hrvatskoj koji je napravljen na inicijativu našeg gradonačelnika. I onda je Varkom, s obzirom da je ovo jedna od sastavnica njegove misije da pomaže zajednici i izvan djelovanja same struke, odlučio na ovom prostoru koji je veliki otprilike oko 8 tisuća kvadrata posaditi jedan voćnjak koji ima ukupno oko 300 voćaka plus 80 različitih bobičastih grmova, a koje će izrasti sljedeće godine. Naša je namjera bila da ovaj voćnjak bude specifičan s obzirom na svoj oblik, s obzirom na svoju funkciju koja je javna i da naravno on bude istovremeno i voćnjak i park. Za recimo dvije godine ovdje će biti velika stabla, ali već od sljedećeg mjeseca mi ćemo otvoriti vrata jer smo već postavili klupice i ovaj će se prostor moći korisitit isto kao javni park. Mi ovime gradu Varaždinu poklanjamo devet tisuća kvadrata i parka i voćnjaka i ne za dva milijuna eura već oko 20 tisuća eura - rekao je direktor Varkoma Željko Bunić na današnjem predstavljanju javnog voćnjaka.

Označeno u