Varaždinski kuhari odlaze na Kulinarsku olimpijadu u Njemačku Foto: Varaždinska županija

Varaždinski kuhari odlaze na Kulinarsku olimpijadu u Njemačku

Varaždinske vijesti | 18.10.2016. u 14:03h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači u Varaždinu priređen je prijem za članove Udruge kuhara Varaždinske županije u povodu odlaska županijskog Regionalnog tima na Kulinarsku olimpijadu koja će se održati od 22. do 26. listopada ove godine u njemačkom gradu Erfurtu.

Hrvatsku će u Njemačkoj u pet kategorija predstavljati Nacionalna kulinarska reprezentacija i Regionalni tim Varaždinske županije. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić i voditelj projekta Damir Crleni odabrali su najbolje kuhare i slastičare na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod kapom WACS-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza).

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar čestitao je članovima Udruge na uspješnom radu i dosadašnjim rezultatima te je izrazio nadu da će tim promovirati hrvatsko i varaždinsko kulinarstvo.

- Osim promocije, siguran sam da ćete na olimpijadi skupiti nova znanja putem različitih radionica i seminara. Naravno, nova poznanstva su također važna u Vašemu poslu. Želim Vam puno sreće te da uspješno prezentirate svoja kulinarska umijeća – rekao je župan.

Prijemu je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek. Zahvalivši županu na prijemu, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni naznačio je kako se Kulinarska olimpijada, kao i ona sportska, održava svake četiri godine u njemačkom gradu Erfurtu, a po treći put će na ovom središnjem i najprestižnijem svjetskom okupljanju kuharske struke nastupiti i Kulinarski regionalni tim Varaždinske županije.

Spomenimo kako je Udruga kuhara Varaždinske županije osnovana 2003. godine u Varaždinu te je članica Hrvatskog kuharskog saveza i Svjetske organizacije kuhara WACS. Članovi udruge su kuhari i slastičari bez obzira na mjesto zaposlenja od hotela i restorana do bolnica i dječjih vrtića, te učenici srednjih strukovnih škola.

Od početka ove godine, istaknuti članovi Udruge koji su se pokazali najboljima na nacionalnim natjecanjima Hrvatskog kuharskog saveza, marljivo se pripremaju kako bi nadmašili uspjeh iz 2012. godine kada je Hrvatska prvi put osvojila brončanu medalju. Članovi Regionalnog tima Varaždinske županije su Marija Kuzminski (Hotel Turist), Mladen Habunek (Vindija d.d.), Zlatko Novak (Restoran Bedem), Grozdana Bohorč (Hotel Turist), Željko Bešenić (Hotel Minerva) te Marin Sambolek (Hotel Turist), dok je među članovima nacionalne kulinarske reprezentacije i Zoran Herman (Vindija d.d., Varaždin).

Pripreme za natjecanje započele su već krajem prošle godine. Jela koje su osmislili testirana su u nekoliko navrata te su spremna za predstavljanje najuglednijim svjetskim kuharima koji će činiti žiri. Reprezentativci su vodili računa da izbjegnu sve prepreke koje su stavljene pred njih te da se vrate sa što sjajnijim odličjima. Na put odlaze danas, 18. listopada u večernjim satima iz baze u Trakošćanu gdje su obavili posljednje pripreme uoči polaska. Hrvatski reprezentativci će se predstavljati od subote do utorka, a u srijedu, 26. listopada bit će objavljeni i njihovi rezultati u sklopu završne ceremonije i dodjele nagrada.