Varaždinski i lepoglavski izviđači pošumljavali opožarena područja Dalmacije Foto: Odred izviđača Sirius

Varaždinski i lepoglavski izviđači pošumljavali opožarena područja Dalmacije

Varaždinske vijesti | 10.10.2018. u 13:02h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Četrdeset i četiri člana Odreda izviđača "Sirius" iz Varaždina i Čakovca te šest izviđača iz Odreda izviđača "Lepoglava" iz Lepoglave posljednjeg je rujanskog vikenda sudjelovalo u dosad najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanoj "Boranka".

Izviđači iz Varaždina, Čakovca i Lepoglave, zajedno s izviđačima i Slavonije i Splita, sudjelovali su u pošumljavanju na prvom od osam planiranih vikenda. Osim izviđača sudjelovali su i volonteri Greenpeacea te djelatnici jednog od sponzora akcije.

Akciju "Boranka" pokrenuo je Savez izviđača Hrvatske uz pomoć Hrvatskih šuma i Gorske služba spašavanja. U sklopu akcije "Boranka", od stabala izgorenih u lanjskim požarima napravljeno je 100.000 bojica koje su podijeljene građanima putem jednih dnevnih novina. Građani se u akciju mogu uključiti tako da tim bojicama nacrtaju stablo, daju mu ime i smjeste ga u virtualnu šumu preko aplikacije na www.boranka.hr. Za svako virtualno stablo izviđači i drugi volonteri posadit će pravo stablo na opožarenim područjima oko Splita. Planirana je sadnja desetak tisuća sadnica.

Sama akcija trajat će dva mjeseca, tijekom kojih će svaki vikend 300-400 volontera pošumljavati područje Mosora i okolice Splita. Sadit će se čempresi, crni i primorski bor, pinija, hrast medunac te još neke vrste, osim alepskog bora koji zbog svoje lake zapaljivosti pogoduje požarima.

izvidjaci_akcija_boranka_2.jpg

izvidjaci_akcija_boranka_3.jpg

izvidjaci_akcija_boranka_4.jpg

izvidjaci_akcija_boranka_5.jpg

izvidjaci_akcija_boranka_6.jpg

izvidjaci_akcija_boranka_7.jpg