Varaždinski HGSS-ovci zadovoljni opremljenošću planinara

V.V. | 10.3.2018. u 10:53h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju, 4. ožujka., članovi stanice HGSS-a Varaždin odlučili su spojiti ugodno s korisnim, i odraditi skijašku turu na Ivanščicu te na istoj planini provesti među planinarima anketu o opremljenosti. Cilj ankete bio je pokazati razinu opremljenosti, pogotovo što se tiče opreme važne u zimskim uvjetima.

Skijaška tura uključivala je uspon putem Prekrižje na vrh Ivanščice, te spust putem Konj, zatim Jelenskim jarkom i putem Mrzljak do Prigorca. Osim na kondiciji, radilo se i na skijaškoj tehnici u dubokom, ali donekle vlažnom snijegu.

Na vrhu Ivanščice, pokraj planinarskog doma Pasarićeva kuća, provedena je anketa među planinarima. Anketa je pokazala neka od prethodnih predviđanja, među ostalim da lokalne planinarske škole rade solidan posao što se tiče obrazovanja i pripreme svojih polaznika, dok eventualan problem predstavljaju povremeni izletnici i rekreativni planinari.

Manje od trećine ispitanika sa sobom je imalo osobnu prvu pomoć, dok je manje od četvrtine ispitanih imalo astro-foliju. S druge strane, svi ispitanici bili su dobro informirani o putevima i uvjetima, a gotovo 90% njih imalo je u potpunosti odgovarajuću obuću. Tek nešto više od trećine ispitanih imalo je čeonu svjetiljku. Velik postotak ruksaka sadržavao je hranu i piće, kao i rezervnu odjeću.

U sklopu ove prevencijske aktivnosti, Stanica Varaždin je, u suradnji s trgovinom Bim Sport, podijelila 25 astro-folija planinarima. Do kraja aktivnosti pokazalo se i sunce, te je dan priveden kraju skijaškim spustom i povratkom u Varaždin.

Označeno u