Varaždinske modne dizajnerice i koronakriza: stalo krojenje i šivanje, posao spašavaju online Foto: Krešimir Đurić/Arhiva VV

Varaždinske modne dizajnerice i koronakriza: stalo krojenje i šivanje, posao spašavaju online

IHR/Varaždinske vijesti | 22.4.2020. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Umjesto krojenja i šivanja haljina za maturalne večeri, vjenčanja i druge svečane prilike ili kreiranja novih kolekcija za nadolazeće sezone, u varaždinskim modnim salonima već je mjesec dana neuobičajeno tiho. Kao i mnogi brojni mali obrtnici u središtu grada, i modni saloni morali su zatvoriti vrata svojih trgovina zbog aktualnih mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, koje su još uvijek na snazi.

Dok su se neki potpuno prebacili u virtualni svijet i aktivirali web prodaju, drugi je tek pokušavaju pokrenuti. No svi oni sa strepnjom iščekuju što će im donijeti sljedeći mjeseci i hoće li na kraju krajeva uspjeti preživjeti krizu koja će uslijediti i koja ih je već sada bacila na koljena.

Šivale se i zaštitne maske

- Trenutno od kuće pokušavam sve pripremiti za izradu web shopa. U velikoj sam brizi jer u ovo vrijeme obično izrađujem vjenčanice i svečane haljine za maturalne večeri, krizme i ostale svečanosti koje se događaju u proljeće i ljeto, a sada je sve to odgođeno i otkazano. Skupila sam narudžbe, naplatila predujmove i kupila tkanine, a kada sam krenula s izradama sve je stalo. Neke klijentice su mi javile nove datume, druge su stopirale šivanje do daljnjega, ima i onih koje su otkazale izradu haljina zbog aktualne situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, a s jednim dijelom klijentica još nisam dogovorila što napraviti. Ipak, nekako vjerujem da će se sve zakazane svečanosti održati u nekim drugim terminima i da ću narudžbe koje sam prihvatila na koncu uspjeti odraditi za svoje klijentice - rekla je Melita Kukec, vlasnica Kookabee ateljea u Varaždinu.

Varaždinska dizajnerica Ana Kraš Šoštarić rekla je kako je također nabavila materijal za proizvodnju ljetne kolekcije, koja je trebala biti gotova ovog mjeseca, u travnju.

91020340_1320477964818675_1460824845313900544_o.jpg

- Zasad smo sašili manji dio kolekcije. U potpunosti smo se prebacili na prodaju preko web shopa, a kako je krenula epidemija koronavirusa, među prvima smo počeli šivati i zaštitne maske iz dostupnog pletiva. Po uzoru na brojne svjetske brendove, brzinom munje smo ih kreirali i sašili preko 1.600 komada i ovim putem zahvaljujem se svima koji su ih naručili preko našeg webshopa koji je u sklopu Facebook profila butika Ana Kraš. Moj životni stav je da treba uvijek gledati dobro, i u ljudima i u situacijama, pa sada ovo vrijeme, kada je naš butik zatvoren, odrađujemo poslove koje smo imali u planu tijekom prošle godine, a nije bilo vremena - doznali smo od Ane Kraš Šoštarić.

Priznaje da ni u najgorim snovima nije očekivala da će u vrijeme kada dizajneri imaju najviše posla, u travnju i svibnju, morati zatvoriti butik i zaustaviti proizvodnju kolekcije za ljeto.

- Sjećanje na prošlu krizu mi je još jako friško, pa ću tako i sada pokušati primijeniti iskustvo i znanje koje sam stekla u mojoj 20-godišnjoj karijeri - ispričala je.

Vrijeme za analize

Aktualna situacija promijenila je i načine komunikacije i suradnje s veleprodajnim poslovnim partnerima, pa umjesto da ide k njima, sada im šalje fotografije ljetne kolekcije koje su uspjeli snimiti ranije.

- Moram priznati da su me te nove aktivnosti malo i inspirirale te sam dobila priliku za jednu veliku analizu protekle dvije godine, koje su nam jako brzo prošle i donijele veliki rast proizvodnje i prodaje. Naime, proteklih pet godina smo proizvodnju sa šivanja po mjeri preusmjerili na proizvodnju četiri kolekcije godišnje, koje prodajemo u 26 butika u Hrvatskoj. S njihovim vlasnicima smo i sada gotovo svakodnevno u kontaktu, a u dogovoru s njima u planu nam je proizvodnja ljetne kolekcije koja će, po mojoj procijeni, ipak biti potrebna, premda otvorili trgovinu i sredinom ljeta. Dio građana radi te će im s dolaskom vrućeg ljeta ipak trebati nova odjeća - optimistična je Ana Kraš Šoštarić.