Prevalio kilometre i potrošio litre goriva kako bi razveselio mališane na Pedijatriji Foto: Ilustracija

Prevalio kilometre i potrošio litre goriva kako bi razveselio mališane na Pedijatriji

IHR/Varaždinske vijesti | 22.12.2020. u 14:57h | Objavljeno u Društvo

Mnoštvo slatkih paketa, dječje hrane, didaktičkog materijala i igračaka prikupljeno je u humanitarnoj akciji "Mali poklon za veliki osmijeh" koju je u prosincu, mjesecu darivanja putem Facebooka pokrenuo 37-godišnji Varaždinac Dario Jakobović. Sve je počelo prije otprilike dva tjedna, kada je preko Facebook stranice Sharing is caring Varaždin zamolio sve koji žele da doniraju slatkiše i igračke za djecu na Odjelu pedijatrije OB Varaždin.

- S obzirom na to da je moj 10-godišnjak zbog astme i bronhitisa puno boravio na tom odjelu pomislio sam kako bi u ovo vrijeme blagdana bilo lijepo razveseliti djecu na Pedijatriji u varaždinskoj bolnici. Kontaktirao sam i Upravu bolnice, kako ne bih organizirao nešto na svoju ruku, i nakon njihovog pristanka krenuo sam u akciju. Sada samo čekamo termin kada ćemo prikupljene slatkiše i igračke predati Bolnici – otkrio je Dario koji s obitelji, suprugom i dvoje djece živi u Salinovcu.

Naziv akcije osmislila je kolegica Paolla Pretković, koja se također bavi humanitarnim radom. Nakon objave na Facebooku ubrzo su se počeli javljati ljudi sa svih strana, pa i iz susjednih županija i država.

- Sjeo sam u auto i jednostavno počeo prikupljati donacije, od igračaka, higijenskih potrepština, pelena, didaktičkog materijala, Keksolina, Medolina, Čokolina, do slatkih božićnih paketa. Kontaktirala me i prijateljica iz Irske sa željom da pomogne. Poslala mi je 300 kuna za koje sam u trgovini kupio još slatkiša, paketa i igračaka za mališane. U ova dva tjedna napravio sam stotine kilometara i potrošio litre goriva, ali ne žalim za ničim. Nadam se da ćemo ovom donacijom barem malo razveseliti mališane u bolnici u ovo vrijeme blagdana– rekao je 37-godišnjak, po struci medicinski tehničar.

U akciji je prikupljeno i puno plišanih igračaka, ali i "dudica”, dječjih škarica, češljeva i četki za skidanje tjemenice, bočica i drugih potrošnih stvarčica za novorođenčad.

- Zbog aktualne situacije vezane uz koronavirus plišane igračke nažalost nećemo moći predati Pedijatriji, no "uskočila” je varaždinska pedijatrica dr. Mirjanu Kolarek Karakaš, koja je rekla da ih možemo donijeti u njezinu ordinaciju. Isto tako, sve potrepštine za novorođenčad, koje su prikupljene u ovoj humanitarnoj akciji, planiramo donirati rodilištu – rekao je 37-godišnjak kojem to nije prva humanitarna akcija koju je organizirao.

Još 2017. godine samoinicijativno je pokrenuo akciju prikupljanja hrane i higijenskih potrepština za beskućnike "Novi put”, kojoj su se pridružili i djelatnici trgovine Kitro koji su mu dozvolili da u njihovom prodajnom mjestu prikuplja donacije građana.

- Mnogi su tada mislili da prikupljam hranu za vlastite potrebe i da je riječ o još jednoj prevari, a takvih komentara je, nažalost, bilo i sada. Međutim, ti „zločesti” komentari nisu me nimalo pokolebali i drago mi je što ćemo zahvaljujući svih dobrim ljudima koji su se odazvali ovoj akciji mališanima uljepšati blagdane – rekao je 37-godišnji Varaždinac koji već najavljuje novu akciju, za Uskrs, kada planira pomoći Udruzi "Zipka". .