Varaždinac Goran Denac (36) otvorio Muzej malih vlakova koji je postao hit

| 12.2.2017. u 12:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na Željezničkom kolodvoru u Virovitici u prostorijama Sindikata Hrvatskih željeznica od 2015. godine postavljena je izložba maketa malih vlakova pod nazivom ‘Virovitica voli vlakove’.

Izložba je postala pravi hit i virovitička turistička atrakcija, a ono što je zanimljivo je to da je autor izložbe - Varaždinac Goran Denac (36).

Opčinjen vlakovima

Ovaj diplomirani medicinski tehničar je od malih nogu opčinjen vlakovima, a danas je strastveni sakupljač njihovih malih verzija. U Viroviticu je preselio zbog posla u struci, zaljubio se, a danas su supruga i on roditelji dvoje male djece koji su također potajni fanovi malih vlakova.

Goran Denac ih je pak skupljati počeo prije 30 godina kada je došao u posjed polovnog tramvaja koje je tada još izrađivala Mehanotehnika iz bivše Jugoslavija, a čini se kako se cijeli njegov život nekako odvija “uz prugu”.

unnamed 8

- Danas roditelji žive u Zbelavi uz sam željeznički kolodvor, a djed i baka gdje sam često provodio ljeta također žive uz samu prugu. Uz to, djed je i radio na željeznici kao pružni radnik - kazao nem je Goran koji se i danas jasno sjeća dana kad je zadnji puta prošla parna lokomotiva prema Varaždinu…

Goran je oko sebe u Virovitici okupio cijeli tim zaljubljenika u vlakove pod nazivom “Virovitica voli vlakove”, a u kolekciji za sada imaju oko 3000 modela vlakova.

Naročito su ponosni na kompletne sastave povijesnih vlakova u mjerilu 1:87 kao što su Orient express, Hellas Istanbul express, Jugoslavia express, Hrvatska Mimara, Jugoslovenska Mimara i brojne druge. Sve se to može vidjeti na zanimljivoj izložbi, svojevrsnom muzeju malih vlakova, u Virovitici na 250 četvornih metara čije je središte maketa veličine pet s pet metara i 150 metara pruge, po kojoj se paralelno vozi oko 25 vlakova kojima upravlja kompjuter.

- Posebno je atraktivna odnedavno složena mogućnost da uđete na izložbu i sa svojim pametnim telefonom ili tabletom se spojite na naš sustav i sami odaberete vlak koji želite voziti i sami ga vozite s tabletom, a naš kompjuter pazi da ne dođe do sudara s ostalim vlakovima - kaže Denac te ističe kako izložba oduševljava i stare i mlade te su reakcije predivne.

- Djeca, pa i odrasli, doslovno razrogače oči i kako ulaze iz prostorije u prostoriju i samo kažu “ pa je l’ toga ima još..?! - kaže Denac kojem je želja ovu izložbu postaviti i u rodnom Varaždinu.

Skupi modeli

- Zasad još nismo kontaktirali Muzej u Varaždinu, ali svakako nam je želja izložbu postaviti u Varaždinu. Najveći problem je logistika i prijenos skupih modela 110 kilometara i natrag. A s obzirom na to da se velikim djelom sami financiramo od donacija, tombola, ulaznica moramo paziti na svaku kunu jer i postojeći prostor izložbe je u stalnom uređivanju, bojanju, stavljanju tepiha - otkrio nam je Goran Denac, a mi se nadamo kako će njegova želja biti ostvarena te će ova posebna izložba biti postavljena i u Varaždinu.

unnamed 3

Kolekcionarstvo je skup hobi

Može se pretpostaviti, a ovaj strastveni kolekcionar nam je i potvrdio, skupljanje maketa vlakova je skup hobi. Financiranje postaje prava umjetnost, ali nekako se uspijeva.

- Dijelom se financira iz plaće, a dijelom iz preprodaje modela - kazao nam je Goran Denac koji uspijeva nešto zaraditi na preprodajama modela. - Na eBayu na aukcijama se kupi povoljnije pa se malo podigne cijena i nešto zaradi, no i to je danas puno teže - kaže Denac te ističe kako imaju podršku Sindikata željezničara, ali Turističke zajednica grada Virovitice

unnamed 2

Označeno u