Učenica OŠ Andrije Kačića Miošića u D. Voći osvojila 1. mjesto na natječaju „Tradicija i suvremenost“ Foto: OŠ Andrija Kačića Miošića

Učenica OŠ Andrije Kačića Miošića u D. Voći osvojila 1. mjesto na natječaju „Tradicija i suvremenost“

Varaždinske vijesti | 4.6.2019. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Učenica Semmy Kuserbanj Debeljak koja pohađa 8.razred Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći osvojila je prvo mjesto na nacionalnom natječaju Tradicija i suvremenost-Nacionalni parkovi i biološka raznolikost Republike Hrvatske .

Ovaj natječaj se održava posljednjih osamnaest godina pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za osnovne škole u RH te dopunske škole izvan zemlje,a organizira ga UHULI-Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe.

Na ovogodišnji natječaj pristigla su 2124 učenička rada iz 220 osnovnih škola i centara za djecu s posebnim potrebama, a za izložbu koja je održana 25. svibnja u Muzeju Mimara u Zagrebu odabrano ih je 450. Među odabranim radovima bila su još tri likovna uradka iz donjovoćanske škole i to Brune Stolnika, Daria Štekovića i Petra Ernečića. Svim učenicima mentor je akademski slikar i profesor Danko Merin .

Cilj ovogodišnjeg natječaja bio je usmjeren na okoliš te biološku i ekološku raznolikost i načine života u prirodi na lokalnome,regionalnome i nacionalnome nivou. Cilj je bio razvijati i kreativnost kao metakompetenciju koja podrazumijeva inovativnost, kritičko mišljenje, istraživanje, rješavanje problema,donošenja odluka te preuzimanje rizika samostalnih učeničkih inicijativa.

Stručno povjerenstvo sastavljeno od priznatih likovnih stručnjaka na čelu kojeg je Emil Robert Tanay, imalo je iznimno zahtjevan zadatak u tolikom mnoštvu radova izabrati njih 10 za nagrade i 20 za pohvale te diplome likovnim pedagozima i školama.

Semmy je imala svoju samostalnu likovnu izložbu u školi koju je vidjelo oko 150 učenika i učitelja iz cijele Hrvatske prigodom održavanja “Večeri njemačke poezije“ prošle školske godine, a njezin rad objavljen je kao ilustracija jedne pjesme u zborniku radova sa Smotre dječjega kajkavskoga pjesništva u Zelini. Veliku podršku njenom talentu pružaju i roditelji koji su je u ranom djetinjstvu opremili štafelajem i bojama te potiču njeno likovno izražavanje. Sada je njezin izniman rad tiskan na pozivnici i katalogu za ovaj veliki nacionalni natječaj te će tako trajno ostati u sjećanjima svih sudionika.

- Daleko je važnija činjenica da se u našoj školi njeguju novi likovni talenti te razvija izvornost, umrežavaju likovne spoznaje i podupire živi likovni govor dječjeg stvaralaštva. Cilj nam je postizanje maksimuma svakog učenika u njegovom izričaju,a ne samo najboljih. Naši učenici su okruženi bogatom likovnom baštinom pokojnih i živih voćanskih umjetnika koju su vrlo rijetko imali prilike uživo upoznati.Kroz rad ove učenice progovara lokalna slikarska tradicija ,ali i krik . Izborom motiva „kokota s dvorišča“ , ona nas odrasle upozorava i na odumiranje zdrave hrane koja nestaje iz našeg okruženja , a time i s naših tanjura - rekla je ravnateljica škole, Rahela Blažević.

20190603_141053.jpg

20190525_131931.jpg