U Varaždinu predstavljanje projekta "Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce" Foto: Ilustracija/Pixabay

U Varaždinu predstavljanje projekta "Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce"

VV | 17.10.2020. u 15:19h | Objavljeno u Društvo

Ukorijenjene društvene uloge očekuju od majki da se primarno skrbe o djeci te ujedno obeshrabruju očeve od preuzimanja aktivnije roditeljske uloge prepuštajući tako ove odgovornosti ženama. Ujedno, poslodavci latentno roditeljstvo doživljavaju kao prijetnju uslijed čega zapošljavaju više mladih muškarca kojima ujedno omogućuju i veći broj promocija. Kako bi se podigla svijest o podjeli odgovornosti unutar obitelji provodi se projekt "Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce" kojem je koordinator Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatske zajednice županija i Spone Code.

Vrijednost projekta je 324,518.06 eura, pri čemu Europska komisija u sufinanciranju projekta sudjeluje sa 241,675.13 eura. U sklopu ovog projekta održava se niz javnih događanja u hrvatskim gradovima, a jedno od tih događanja održat će se u ponedjeljak, 19. listopada u Varaždinu.

Projekt će biti predstavljen u Park Boutique hotelu u Varaždinu s počekom u 11 sati. Uvodno će se sudionicama obratiti Božica Šantek iz HGK - Županijske komore Varaždin, saborska zastupnica Natalija Martinčević i državna tajnica Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić, a putem video poruke i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.
Sudionici će imati priliku čuti više informacija o samom projektu, primjere dobre prakse iz drugih zemalja, a održat će se i nekoliko predavanja na tu temu.

- Jedan od ciljeva projekta je podizanje svijesti o podjeli odgovornosti unutar obitelji te o nepovoljnoj poziciji zaposlenih majki te općenito roditelja. Drugi cilj je smanjiti spolne stereotipe i nesvjesnu pristranost poslodavaca, zaposlenih te predstavnika regionalne/lokalne vlasti. Naposljetku, želimo podići informiranost zaposlenih majki i očeva o pravima tijekom roditeljskog dopusta te ih osvijestiti o mogućnostima fleksibilnih radnih angažmana - poručuju organizatori.