Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je 20. siječnja i u Varaždinu Foto: VV arhiva / ilustracija

U utorak u Varaždinu stručni skup o prevenciji i liječenju raka vrata maternice

Varaždinske vijesti | 26.1.2018. u 14:32h | Objavljeno u Društvo

U utorak 30. siječnja u Varaždinu će se održati stručni skup "Prevencija, dijagnostika i liječenje raka vrata maternice", koji organiziraju Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Varaždinske županije.

Skup će se održati u Velikoj dvorani Varaždinske županije (Franjevački trg 7), s početkom u 10 sati.

- Cilj je skupa povećati znanje i pružiti aktualne i relevantne informacije o ovoj potpuno preventabilnoj bolesti te motivirati na bolji odaziv u program cijepljenja protiv HPV-a i preventivne ginekološke preglede u Varaždinskoj županiji - napominje dr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo i moderatorica skupa, dodavši da je skup namijenjen općoj javnosti i učenicima osnovnih škola.

O temi "Epidemiologija i prevencija raka vrata maternice – nužnost promjena u programu probira" govorit će dr. Davor Plažanin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dok će o cijepljenju protiv HPV-a u prevenciji raka vrata maternice, uz zdravstveno edukativni film, u predavanju "Bolest koja ne treba postojati" govoriti dr. Tanja Obelić – Babok, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

"Dijagnostika i liječenje raka vrata maternice" naziv je predavanja dr. Zorana Pitnera iz Doma zdravlja Varaždinske županije, a o implikacijama uvođenja HPV testa kao primarnog testa probira iz perspektive žena govorit će Barbara Raguž iz HZJZ-a. Marina Golek – Mikulić govorit će o ulozi patronažnih sestara u motivaciji žena na odaziv u probir za rano otkrivanje raka vrata maternice, nakon čega slijedi rasprava o temi skupa.