U utorak predavanje “Duh Rima” u organizaciji kulturne udruge Nova Akropola

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.9.2016. u 08:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nova Akropola– kulturna udruga organizira u utorak 27. rujna predavanje "Duh Rima" koje će se održati u prostoriji udruge, na adresi Vladimira Nazora 1, u Varaždinu s početkom u 20 sati.

Naime, Rimska je civilizacija snažno utjecala na kulturu cijelog europskog kontinenta u gotovo svim područjima: pišemo latinicom, koristimo rimski kalendar, planeti Sunčevog sustava nose imena rimskih bogova, ispod mnogih današnjih prometnica ostaci su rimskih cesta, živimo u republikama, sudimo po uzoru na rimsko pravo, a i danas se rimska filozofija – stoicizam – uzima kao primjer moralnog i ispravnog života.

U Rimskom Carstvu različiti narodi su tvorili jedinstvenu multikulturalnu i multireligijsku zajednicu. Rimljani su bili osvajači, ali njihovo osvajanje donosilo je graditeljsku kulturu, ceste, uređenu upravu, pismo, umjetnost. Taj snažni kulturni impuls podizao je osvojene narode iz stanja barbarstva na razinu visoke civilizacije.

Koji su to pokretači zaslužni za takvu moć rimske civilizacije? Što je činilo duh Rima? Samo su neka od pitanja koja će se pokušati odgovoriti na predavanju.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Dodatne informacije potražite na stranici Nova Akropola ili na facebooku NovaAkropolaVarazdin