U subotu atraktivan mimohod te promaknuća i primanja u Bratovštinu hrvatskih vinskih vitezova

Marija Barić | 7.6.2017. u 08:21h | Objavljeno u Društvo

“In honorem Dei et in honorem vini” (“U slavu Boga i u slavu vina”) slogan je družbe Europskog vinskog viteškog reda, koja vuče korijene više od pet stotina godina unatrag, a danas djeluje u 28 europskih zemalja. Među njima je i Hrvatska, gdje Bratovština hrvatskih vinskih vitezova okuplja 188 članova, od kojih će se većina, skupa sa članovima iz Austrije, Italije i Slovenije, okupiti na trećem Alpe Adria prijateljskom susretu, koji će se održati ove subote u Varaždinu, i to pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.  

-Okupit će se oko 120 uzvanika, koji će prisustvovati svečanosti primanja novih članova u bratovštinu hrvatskih vinskih vitezova, odnosno promaknuću članova u više stupnjeve reda  čije se djelovanje temelji na miru, ljubavi, zajedništvu te kršćanskim vrednotama. To je prvi put da će se članovi primiti i promaknuti u Hrvatskoj, odnosno izvan sjedišta u Austriji, naglasili su prvi prokonzul Hrvatske bratovštine, odnosno Konzulata Hrvatske Ivo Delonga, maršal Konzulata Hrvatska Josip Tržec te Hrvoje Mežnarić, član bratovštine i varaždinski vinar.

Kako su objasnili, sjedište Europskog vinskog viteškog reda, odnosno njegovog Senata je u Željeznom (Eisenstadtu).  Družba potječe od vremena Fridricha III. Habsburškog, a obnovljena je 1984. godine u Gradišću, a u Hrvatskoj djeluje petnaest godina kada su ga utemeljili Ante Ledić, Ivan Enjigi, akademik Josip Bratulić i drugi.

Danas ima više od pet tisuća članova, od kojih Hrvatska bratovština ili Konzulat broji 188, među kojima je 37 vitezova, i to svih staleža, od profesora, građevinara, svećenika pa i tri biskupa. Prisežnici viteškog reda mogu biti i muškarci i žene,  a zadaća vinskih vitezova i dama,  osim njegovanja, unaprjeđenja i širenja vinske kulture i uz nju vezanih djelatnosti, podupiranje je i priznavanje kulturno-etičkih vrijednosti, kao i podupiranje socijalne i karitativne djelatnosti.

Hrvatski konzulat je podijeljen na pet regija, odnosno vitških stolova: Viteški stol Slavonije, Baranje i Srijema sa sjedištem u Požegi, Viteški stol Prigorje, Plešivica, Moslavina i Pokuplje sa sjedištem u Zagrebu, Viteški stol  Hrvatsko Primorje i Istra sa sjedištem u Kastvu, Viteški stol Dalmacija sa sjedištem u Sinju te Viteškog stola Zagorje, Međimurje i Bilogora na čijem je čelu Zvonko Rožmarić, koji će biti i domaćin subotnjeg okupljanja čiji će se svečani dio održati u varaždinskoj katedrali gdje će nakon mise u 15 sati održati ceremonija primanja novih članova, odnosno promaknuća.

Pola sata prije početka mise, odnosno u 14,30 sati, kao i nakon ceremonije oko 17 sati - kada odlaze do Starog grada, a onda na svečanu večeru u HNK - njezini će sudionici napraviti svečanu kolonu koja će krenuti od hotela Turist prema Starim gradu, pa zatim Stančićevim trgom i Gajevom do katedrale. U mimohodu će sudjelovati i limena glazba, mažoretkinje i barjaktari s hrvatskim i europskim barjacima.

-Zbog atraktivnosti i zanimljivosti pozivamo građane da svojom nazočnošću podrže ceremonijalni mimohod ulicama Varaždina, odnosno primanje u viteške redove nakon mise u katedrali, poručili su čelnici  Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova koji su za svoj susret prijateljstva odabrali Varaždin zbog bogate kulture i povijesti.

ordo turist