U Bučogradu uz zelje pravo veselje: Pjesmom, plesom i delicijama predstavila se Općina Vidovec Foto: Varaždinska županija

U Bučogradu uz zelje pravo veselje: Pjesmom, plesom i delicijama predstavila se Općina Vidovec

VV | 30.8.2019. u 08:48h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U to da je zelje pravo veselje, uvjerili su se brojni posjetitelji koji su danas, 29. kolovoza, posjetili Bučograd u kojem se predstavila Općina Vidovec. Pjesma, ples i veselje zavladali su atrijem Županijske palače, gdje su brojni posjetitelji uživali u nastupima malih i velikih članova KUD-a Vidovec, članova Mješovitog zbora sv. Antuna Padovanskog, Ivana Novaka, Udruge za promicanje aktivnog i zdravog života "ELI", članica Udruge žena Vidovec, Mateje Ozmec i učenika OŠ Vidovec.

Svoje proizvode izložili su Udruga vinogradara i voćara sv. Antun Tužno, PPP Cafuk, Udruga proizvođača povrća i voća Zeljari, PZ Varaždinsko povrće, OPG Kolenko, OPG Krklec, Udruga žena Općine Vidovec i obrt Goga Gluten Free, a posjetiteljima su pripremili i odličan sekelji gulaš.

- Predstavili smo najbolje iz Općine Vidovec, varaždinsko zelje, bučino ulje i vidovečki gibanik, tako da su svi mogli uživati u autohtonoj gastronomiji našega kraja, kao i u našoj tradiciji i običajima. Prikazali smo i kako se nekada ribalo zelje, što je uvod u Zeljarijadu, najveću gastronomsku manifestaciju u Varaždinskoj županiji - istaknuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

- Danas je u Bučogradu bilo zanimljivo već od prijepodnevnih sati. Općina Vidovec je pripremila bogat i odličan program, na čemu im zahvaljujemo i čestitamo - rekla je predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević.

Bučograd su posjetili i premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sa suradnicima, a domaćini su im bili župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak te Natalija Martinčević.
Sutra, u petak 30. kolovoza, u Bučogradu nas očekuje predstavljanje Općine Breznički Hum, koja dovodi orkestar Limene glazbe Sveti Martin, Udrugu za književnost i kulturu Humščak, Vinariju Šafran, Kuću magične trave i cvjećarnicu Humko.

Posjetitelje ponovno očekuje i program samog Bučograda. Kako se nekada proizvodilo varaždinsko bučino ulje, vađenje koštica iz tikvi na tradicijski način, stepanje zrna hajdine iz snoplja, degustacija jela od bučinog ulja, heljde i tikve, izrada igračaka inspiriranih bučom – samo je dio bogatog programa za koji će se ponovno pobrinuti udruga Hajdina, udruga Varaždinsko bučino ulje, Udruga kuhara Varaždinske županije, Dječji vrtić Bajka te odgojiteljica Ivana Mikulec.

Mladi kuhari, članovi Regionalnog tima Varaždinske županije, priređuju radionice izrade varaždinskog klipiča te izrade dekoracija od buče, kao i degustaciju savitaka s vabučinom.

Galerija slika