Svi pogledi sutra će u Lepoglavi biti upereni u nebo: astronomi prate rijedak događaj Foto: Astronomsko društvo Lepoglava

Svi pogledi sutra će u Lepoglavi biti upereni u nebo: astronomi prate rijedak događaj

VV | 10.11.2019. u 11:15h | Objavljeno u Društvo

Astronomsko društvo Lepoglava organizira javno promatranje rijetkog nebeskog događaja, tranzita planeta Merkura ispred sunčevog diska. Promatranje će se održati u ponedjeljak, 11. studenog s početkom u 13,30 sati ispred OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi.

Tranzit planeta Merkura je rijetka astronomska pojava koja se događa 13 do 14 puta u svakom stoljeću, a zadnji se puta dogodio 2016. godine, a sljedeći će biti tek 2032. godine. Tranzit počinje u 13,35 sati, a iz Lepoglave će se vidjeti prva polovica tranzita, od njegova početka do malo nakon sredine prelaska Merkura preko Sunca, što će se dogoditi oko 16,20 sati. Druga polovica tranzita nećemo moći vidjeti jer Sunce zalazi oko 16,40 sati.

- Važno je napomenuti da se u Sunce nipošto ne smije gledati direktno pa niti sa sunčanim naočalama ili nekakvim priručnim sredstvima poput začađenih stakala, negativa, kompaktnih diskova i slično, jer se može ozbiljno oštetiti vid. Planet Merkur je malen i neće ga se moći tek tako uočiti prostim okom - upozoravaju iz Astronomskog društva Lepoglava koje posjeduje astronomske teleskope i odgovarajuće filtere koji omogućavaju sigurno promatranje Sunca bez opasnosti za vid.

Pozivaju se svi zainteresirani da dođu u Lepoglavu i uživaju u promatranju ovog rijetkog nebeskog događaja koji se neće održati u slučaju loših vremenskih prilika.