Sudjelujte u prvom Nacionalnom istraživanju o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.11.2020. u 18:40h | Objavljeno u Društvo

Imate li dijete u dobi od tri mjeseca do 9 godina možete sudjelovati u prvom Nacionalnom istraživanju o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj.

Naime, nutricionisti Anita Car i Davor Hostić profesori iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sudjeluju u navedenom projektu te su zaduženi za istraživanje kroz ankete za Varaždinsku županiju stoga pozivaju sve zainteresirane da se prijave u istraživanje.

Kako kažu, kao nagradu za sudjelovanje u istraživanju dobit ćete povratnu, personaliziranu informaciju o prehrambenim navikama Vašeg djeteta, kao i brošuru s preporukama za pravilnu prehranu koju je izradio tim stručnjaka i nutricionista, a koja Vam može poslužiti kao relevantan izvor informacija i svojevrsni vodič za prehranu Vašeg djeteta.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s partnerima, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, u rujnu je krenula s prikupljanjem podataka o prehrambenim navikama djece na području cijele Hrvatske.

Istraživanje se provodi sukladno europskoj metodologiji te će dobiveni podaci biti usporedivi sa ostalim EU zemljama, a trajat će godinu dana, kako bi se prikupili podaci o konzumaciji sezonske hrane i specifičnosti prehrane tijekom svakog godišnjeg doba.

- Ono po čemu se ovo istraživanje razlikuje od ostalih istraživanja o prehrambenim navikama je standardizirana EU metodologija koja podrazumijeva prikupljanje podataka o količini konzumirane hrane na individualnoj razini. Recimo ukoliko ste djetetu servirali 2dl mlijeka, a 1dl isipali u sudoper, upravo ćete taj podatak upisati u dnevnik prehrane. Osim toga, prikupljaju se i svi dodatni podaci o konzumiranoj hrani: način na koji je pripremljena, gdje su nabavljene namirnice, o vrsti ambalaže, vremenu, mjestu i prigodi konzumiranja hrane… Kao takvi oni su jedinstveni i visoko vrijedni -  ističe voditeljica istraživanja Darja Sokolić iz HAPIH-a.

- Iako podatke primarno prikupljamo u svrhu što bolje procjene rizika podrijetlom iz hrane, odnosno kako bi dobili konkretan podatak koliki je unos pojedinih namirnica pa posljedično i sam potencijalni rizik za dijete, oni će nakon objave biti javno dostupni i moći biti od koristi široj akademskoj zajednici, s ciljem osiguranja zdravlja ove najranjivije dobne populacije. Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu prehranu, epidemiolozima – za stavljanje u odnos s prevalencijom pojedinih bolesti, ali i industriji s ciljem prilagođavanja asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i zahtjevima tržišta -  zaključuje Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a.

Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca ili svi zainteresirani dodatne informacije mogu dobiti na broj 099 384 9910 (nazovite, pošaljite SMS, Viber ili WhatsApp poruku).

Obrazac se nalazi ovdje.