Studentice i studenti pjesmom razveselili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku Foto: Opća bolnica Varaždin

Studentice i studenti pjesmom razveselili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku

Varaždinske vijesti | 3.1.2019. u 16:52h | Objavljeno u Društvo

U predblagdansko vrijeme, studentice i studenti Sveučilišta Sjever ponovo su posjetili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku, u službama Opće bolnice Varaždin. U utorak i srijedu, 18. i 19. prosinca, družili su se tako s bolesnicima u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu i Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku.

Nakon što su prošle godine sami pokrenuli inicijativu da u predbožićno vrijeme posjete bolesnike, studenti sestrinstva - a od ove godine pridružuju im se i studenti fizioterapije - nastavljaju s ovom akcijom pokazujući i time zašto su odabrali profesiju kojoj je u središtu upravo briga za bližnjeg.

Ines Kučko, studentica druge godine sestrinstva na Sveučilišta Sjever, ističe da je sestrinstvo altruističko zanimanje.

- To je nesebično davanje sebe i svog vremena nekom drugom kome je potrebno. Zapravo tim malim gestama pridonosimo razvoju društva i što je najvažnije da izmamimo osmjeh tim osobama, pacijentima. To je najvažnije kod volontiranju, ali i u našoj struci. Napravili smo prigodne čestitke i prigodnim citatima koje se nalaze unutar čestitki želimo reći da neko malo dobro djelo ne košta niša, a izmami osmijeh na lice - kaže studentica sestrinstva koja je s kolegicama i kolegama bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku dijelila čestitke, a za njih su pripremili i glazbeni program.

Akciju zajednički organiziraju Opća bolnica Varaždin i Sveučilište Sjever. Doc.dr.sc. Marijana Neuberg, v.d. pročelnica Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, naglašava višegodišnju iznimnu suradnju dviju ustanova.

- Ovo je druga godina ove akcije u dugogodišnjoj vrlo uspješnoj suradnji s Općom bolnicom Varaždin. Ona je naša najveća nastavna baza. Studenti sestrinstva i prvi puta studenti fizioterapije posjećuju bolesnike u predblagdansko vrijeme. Studenti su sami pokrenuli akciju, da se ne ide samo na dječje odjele, koji su najčešće zastupljeni u predblagdansko vrijeme, nego da posjetimo kronične bolesnike, starije osobe i najviše palijativne bolesnike, one koji nemaju nikog i trebaju u ovo vrijeme nekog bližnjeg. Studenti su pripremili čestitke, prigodne tekstove koje čitaju našim pacijentima, glazbene točke, u Novom Marofu pjesme, u Klenovniku i uz pratnju na gitari. Odvajaju svoje poslijepodne u predblagdansko vrijeme da promoviraju i svoju struku, ali i kako je dobro činiti dobro. Ovo je najbitniji i neprocjenjiv dio studija kojim pokazuju zašto su izabrali ovu profesiju – zbog razvijene empatije, osjećaja za drugog i da mogu pokloniti svoje vrijeme nekom drugom pred blagdane - ističe Neuberg.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, mag. med. techn., dodaje da ovo druženje studenata postaje tradicija.

- Vrlo sam zahvalna studentima i nastavnicama Sveučilišta Sjever što su svoje vrijeme odvojili za bolesnike, za posjet i zajedničko druženje. Akcija je krenula spontano. Inicijativa je potekla od samih studenata, a studenti, nastavnici i osoblje bolnice zajednički su se dogovorili da studenti dođu volontirati, družiti se s pacijentima, da im uljepšaju te predbožićne dane. Javilo se više od 40 studenata i vrlo smo lako organizirali ugodno druženje s bolesnicima - kaže Sekovanić.

Studenti su se družili i razgovarali s pokretnijim bolesnicima, ali i posjetili one teško pokretne ili nepokretne u njihovim sobama, kojima je također važno da ih se prisjeti u predblagdansko vrijeme, vrijeme darivanja. Studenti volonteri bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku darivali su ono možda najvrjednije – svoje vrijeme i pažnju.

sveuciliste_sjever_klenovnik_1.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_2.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_3.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_4.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_5.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_6.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_7.JPG

sveuciliste_sjever_marof_1.JPG

sveuciliste_sjever_marof_2.JPG

sveuciliste_sjever_marof_3.JPG

sveuciliste_sjever_marof_4.JPG

sveuciliste_sjever_marof_5.JPG