Staro geslo „Sa suncem i – ljubavlju“ trudimo se opravdati, vele u Taverni, koja poklanja - Aldebaran, zlatno vino s Decantera!

vv | 21.7.2018. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

Taverna u Jeruzalemu, odnosno Svetinjama, koju već godinama prati glas jednog od najboljih i najljepših ugostiteljskih objekata ne samo u slovenskom Podravlju, nego i cijeloj Sloveniji pa i široj regiji, ovih je dana dobila nove potvrde izvrsnosti svoje enološke, gastronomske i turističke ponude. Naime, još jedno vino njihove vinarije dobilo je zlatnu medalju na londonskom Decanteru, jednom od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja kvalitete vina, a u ocjenjivanju ugostiteljskih objekata s najljepšim vrtovima, dvorištima i terasama zauzelo je ovih dana visoko šesto mjesto u čitavoj Sloveniji.

Odličan à la carte restoran i sobe

- Imamo terasu koja prima do 70 osoba s koje se posebice u ljetnim mjesecima, uz ponudu iz našeg odličnog à la carte restorana, pruža najljepši pogled na vinograde Jeruzalema, odnosno Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Austriju, kojima smo jako blizu. To mi i naši gosti već znamo, a sada je to potvrdio i ocjenjivački sud. Posebno nam je drago da je naša posebnost, kvaliteta i trud potvrđena upravo sada, veli Dino Kruhoberec, koji je prije nešto manje od godinu dana uzeo u zakup Tavernu, koju jako dobro poznaje jer u njoj radi skoro pet godina.

Iako je od promjene zakupca proteklo razmjerno kratko vrijeme, već se vide određene promjene, posebice u interijeru Taverne, čiji počeci sežu tridesetak godina unatrag. Tako su obnovljene sve sobe u kojima se i dalje nudi smještaj za dvije osobe, koje mogu birati smještaj u sobama s balkonima s pogledom na brežuljke, koje podsjećaju na Toscanu, odnosno sobe koje imaju proširen toaletni dio s masažnom tuš kabinom.

taverna_jeruzalem_kruhoberec_dino_4.JPG

- Svaka od ukupno devet naših soba ima interijer u različitim bojama, a nose ime po našim vinima Kupljen. Primjerice, jedna soba nosim naziv Sirius po našem chardonnayju, druga Aldebaran po našem rajnskom rizlingu itd, napominje Dino Kruhoberec te napominje da se trude opravdati svoje staro geslo – Sa Suncem i – ljubavlju.

Osim soba, kako dodaje, obnovljen je i prostorija za proslave i poslovne skupove za tridesetak osoba, koju gosti koriste za različita obiteljska i druga događanja, a poduzeća za osposobljavanje svojih djelatnika. Tu je i proširena vinoteka u kojoj se mogu kupiti vina za „po doma“, zatim prva nacionalna vinska banka Slovenije u kojoj vina kupljena putem certifikata mogu čekati vlasnika i do deset godina, a posebnu pozornost plijeni više od 300 godina star podrum Taverne, koji može također primiti i do pedesetak gostiju.

- Tu su svakodnevno moguće degustacije naših vina, a odnedavno i neka posebna događanja. Naime, već smo imali nekoliko vjenčanja do pedeset osoba upravo u našem višestoljetnom podrumu, a za te smo prilike osigurali i matičara koji je došao iz Ormoža. Ta je ponuda prepoznata jer uistinu nema ničeg ljepšeg nego vjenčanje u Jeruzalemu, i to još u starom vinskom podrumu, naglašava sugovornik.

Za sladokusce i vinoljupce

Iako se i gastronomska ponuda restorana Taverne nešto promijenila, njegovu okosnicu i dalje čini prleška kuhinja, odnosno kuhinja Prlekije. Tako su od lokalnih predjela u ponudi meso iz banjice, kobasice, kravlji sir s bučinim uljem, čvarci i sl. Kod juha mogu se dobiti neke uistinu rijetke kombinacije, kao što je hladna juha od jagoda ili juha od lješnjaka.

- Trudimo se ponuditi uvijek nešto novo, ali ne zaboravljamo ni naša već dobro poznata jela. Tako nudimo žablje krakove te puževe, koji se pripremaju posebno pomno, po čemu smo poznati godina. Isto vrijedi i za naše bifteke za koje pomno odabiremo goveđe meso, a isto vrijedi i za T-bone te druge steakove, koje po želi pripremamo i pred gostima zahvaljujući posebnom kamado žaru. Uz svakodnevne specijalitete, kako što je janjetina, tu je i niz naših sezonskih specijaliteta pa tako ovih dana nudimo lisičke kao prilog, a tijekom zime teletinu ispod peke i slično, veli nam Kruhoberec, napominjući da tijekom jesenskih i zimskih mjeseci restoran tijekom vikenda nudi velike ražnjiće, i to uz živu glazbu.
Jedinstvena i kvalitetna gastronomska ponuda u jednom od najljepših slovenskih krajeva odavno je prepoznata ne samo u Sloveniji, nego i u Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj, osobito njezinom sjeverozapadnom dijelu, i to posebno kod sladokusaca i vinoljubaca željnih odmaka od svakodnevice.

taverna_jeruzalem_kruhoberec_dino_3.JPG

- Taverna se nalazi u svojevrsnom trokutu kojeg čine susjedne nam zemlje od kojih je udaljena tridesetak kilometara, bez obzira na koju stranu svijeta se gleda. Tako se iz pograničnog dijela Hrvatske, od kojeg smo udaljeni svega deset kilometara, do nas stiže za desetak minuta, a iz Varaždina ili Čakovca 40-ak minuta. Iz svih tih sredina već godinama nam rado dolaze gosti kako zbog naše ponude, tako i jedinstvenog okruženja u kojem nema svakodnevne gužve, automobila, autocesta..., veli Kruhoberec, napominjući da su njihova vrata otvorena svaki dan od 11 do 22 sata.

Među „sedam veličanstvenih“

Ne samo podruma, nego i cijele Taverne, zacijelo ne bi bilo bez vinarije, koju je utemeljio 1976. Jože Kupljen, jedan od prvih profesionalnih slovenskih vinogradara, kojeg je naslijedio njegov sin Samo Kupljen i nastavio obiteljsku tradiciju proizvodnje vina koja seže čak do 1836. godine.

Danas vinarija Kupljen ima 30 hektara, od čega 18 hektara vinograda na južnoj i jugozapadnoj strani Jeruzalemsko – Svitinjskih gorica, koji daju sirovinu za proizvodnju bijelih i crvenih vina od kojih su neka dobila niz prestižnih međunarodnih priznanja, a svojedobno su uvrštena među „sedam veličanstvenih“ vina Štajerske.

-U našoj vinariji proizvode se vina marke Vina Kupljen, od šipona, rizlinga, chardoneyja itd, koja su po kvaliteti prepoznata ne samo u ovoj regiji, nego i u svijetu. Upravo smo prije nešto manje od mjesec dana dobili zlatnu medalju na ovogodišnjem Decanteru za naš rizling Aldebaran. To je još jedno od naših vina koja su dobila najviše ocjene na najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima vina, kao što su ona u Londonu i Beču, gdje se pojavljujemo već godinama. Upravo zbog dokazane kvalitete i široke ponude vrsta vina, od suhih, polusuhih, slatkih... naš restoran nudi samo naša vina Kupljen, naglašava Kruhoberec, napominjući da su od potonjeg ipak napravili mali odmak na način da su u ponudi i razmjerno skupa francuska vina iz Bordeauxa i burgundije, koja stoje od 100 pa do 329 eura.

taverna_jeruzalem_kruhoberec_dino_2.JPG

Budući da uspjehe valja proslaviti i podijeliti s drugima, osobito dragim ljudima, Taverna u Jeruzalemu odlučila je pokloniti butelju Aldebarana, koje je, kao što je spomenuto, dobilo zlatnu medalju na ovogodišnjem Decanteru. A dobit će ga najs(p)retniji, odnosno ona ili onaj tko do danas u ponoć objasni zašto to zlatno vino trebalo doći u ruke upravo njoj ili njemu.

Svoja objašnjenja valja poslati u pretinac Poruke na FB-u Varaždinskih vijesti, a rezultat će biti objavljen u nedjelju, kada ćemo dati i naputak kada se butelja može preuzeti u Taverni.