"Sjajni bal postoji i dalje, a Ingeborg Jurić i Mirjana Dučakijević su njegove organizatorice!"

IHR/Varaždinske vijesti | 24.1.2019. u 14:47h | Objavljeno u Društvo

- U Županijskoj palači u Varaždinu 11. siječnja održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen Svečani bal Varaždinske županije koji će se održati u HNK u Varaždinu 1. veljače ove godine. Ono što je tada izrečeno od strane predstavnika Varaždinske županije, točnije, posebne savjetnice župana Natalije Martinčević, odgovarajući na pitanja novinara, a što su prenijeli mediji, sadrži neistine, na koje smo mi ovim putem primorani reagirati – navodi se u zahtjevu za ispravak informacije koji je danas uputila odvjetnica Zrinka Kljaić Pintarić kao punomoćnica Ingeborg Jurić. 

Sjajni bal samo miruje, on i dalje postoji

U reagiranju se navodi da Ingeborg Jurić i Mirjana Dučakijević nisu bivše organizatorice Sjajnog bala, već su one to i dan danas, s obzirom da Sjajni bal nije nikada ukinut.

- Sjajni bal postoji i dalje, i to kao zaštićeno intelektualno vlasništvo gospođa Jurić i Dučakijević. Sjajni bal je tek zadnjih nekoliko godina u mirovanju. Natalija Martinčević je pri predstavljanju Svečanog bala, na pitanja novinara, izjavila kako je Županija prvo kontaktirala bivše organizatorice Ingeborg Jurić i Mirjanu Dučakijević, te da im je župan Čačić ponudio da nastave s organizacijom bala u Varaždinu. Istina jest da su se gospođe Jurić i Dučakijević ustvari obratile Varaždinskoj županiji tražeći od iste pokroviteljstvo. Naime, gospođe Jurić i Dučakijević bile i ostale jedine organizatorice bala koji je u njihovom intelektualnom vlasništvu te kao takvima nije u ingerenciji župana da odlučuje ili im nudi organizaciju bala, ili da ih pak proglašava počasnim članicama. Stoga se Jurić i Dučakijević na tako nešto nisu niti mogle složiti ili ne složiti. Ubrzo nakon toga, iste su iz Županije dobile poziv kojim se od njih tražilo da dostave dokumentaciju temeljem koje bi Županija pravo intelektualnog vlasništva nad Sjajnim balom i cijelim tim privatnim projektom prenijela na sebe. Na tako nešto nisu mogle pristati - navodi se u dopisu odvjetnice Kljaić Pintarić.

Nadalja, dopisu se navodi kako je Natalija Martinčević izjavila kako je Županija, obzirom da plaća događanje, tražila da ima uvid u financije, a da gospođe Jurić i Dučakijević na to nisu pristale.

- Navedeno je neistinito. Naime, ne samo da uvid u financije nije mogao biti dan jer još nije bilo ni programa bala, već do razgovora o financijama između gđe Jurić i Dučakijević s Varaždinskom županijom nikada nije ni došlo, s obzirom da, nakon što je od njih traženo da pravo intelektualnog vlasništva nad Sjajnim balom prenesu na Županiju, daljnjih međusobnih kontakata na temu bala nije ni bilo. Na kraju, valja reagirati i na odgovor gospođe Martinčević na pitanje novinara koliko će koštati njihov bal, kojim je ona izjavila da to sada ne može reći, već da će znati kada događanje bude gotovo, kada će zbrojiti troškove i javno ih objaviti. Natalija Martinčević kada je bila zamjenica gradonačelnika imala je uvid, odnosno raspolagala je točnim podacima o financijama Sjajanog bala dva mjeseca prije njegova održavanja, a isto su i organizatorice imale obvezu nakon bala podnijeti financijsko izvješće Gradu. Stoga je tvrdnja koja se iznosi u javnost, da se prije samog održavanja njihovog Svečanog bala ne može znati koliko će to sve koštati, neistinita - navodi se u dopisu kojeg je poslala odvjetnica Kljaić.