Sadnjom drveća u Grabanicama počelo ovogodišnje ozelenjivanje grada

| 5.3.2020. u 13:35h | Objavljeno u Društvo

- Ovim započinjemo proljetno uređenje grada i nastavljamo agendu koju smo si sami zadali i već objavili, a to je sadnja tisuću stabala u tri godine. Također idemo i u sadnju javnih voćnjaka. Dobro je i da nam se javljaju građani, pa smo tako i na njihovu inicijativu došli u Grabanice. Ovo je važno s obzirom da okoliš ovih objekata nije uređen zbog stečaja Stanoinga. Napravili smo ovdje prvp novo igralište i sad idemo sa sadnjom drveća i uređenjem zelenih površina - rekao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas tijekom sadnje drveća u naselju Grabanice.

Također je najavio da će se nastaviti i s uređivanjem drugih dijelova grada, prvenstveno uz glavne prometnice, a kada završi projekt Aglomeracije, i u tim se ulicama planiraju zasaditi drvoredi. 

S gradonačelnikom i direktorom tvrtke Parkovi Alenom Runcem, bio je i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

- U današnje se vrijeme možda premalo vodi računa o zelenim politikama. Kao što je rekao i gradonačelnik, uskoro se ide i u urbane voćnjake. Ideja je bila da oni budu ne toliko na graničnim područjima nego na površinama unutar centra grada, što bi bilo puno jeftinije, treba razmisliti i o tim mogućnostima - rekao je Habijan, dok je direktor Parkova Alen Runac govorio o sadnji drvoreda.

- I ove ćemo godine, što se tiče uređenja, dati maksimum od sebe da grad izgleda kako bi trebao. Krenuli smo s orezivanjem i rušenjem stabala, koja su se morala srušiti, i istodobno sadimo nova. Krenuli smo s akcijom "posadi stablo voljenoj osobi", u kojoj smo prošle godine imalo jako veliki odaziv. Željeli bismo ove godine krenuti s većom sadnjom drvoreda. Najprije ćemo dogovoriti s Hrvatskim cestama vezano za uvjete koje moramo zadovoljiti i prema tome će naši stručnjaci odrediti vrste stabala koji će se saditi - najavi je Runac.

Sadnji je prisustvovao i predstavnik stanara zgrada u Grabanicama Mitko Balov koji ističe da već sedam godina dobro surađuju s Parkovima i da kontinuirano uređuju okoliš naselja u Grabanicama. Dosad je posađeno 200 tuja, postavljene su klupice, a sljedeći je korak napraviti zelenu barijeru kako bi parkirani automobili ljeti bili u sjeni.

Označeno u