Suradnja "Roda" i Ministarstva za demografiju: za bolji život pokrenut program "Zajedno s Rodama" Foto: Ilustracija/Udruga specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin

Suradnja "Roda" i Ministarstva za demografiju: za bolji život pokrenut program "Zajedno s Rodama"

VV | 19.7.2020. u 15:34h | Objavljeno u Društvo

Udruga specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin jedina je braniteljska udruga s područja sjeverozapadne Hrvatske koja je ostvarila suradnju s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku putem trogodišnjeg programa pod nazivom Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge za razdoblje 2020. do 2023. godine. Udruga provodi program "Zajedno s Rodama" u partnerstvu s Varaždinskom županijom i Planinarskim društvom "Grebengrad“.

Tim povodom su jučer ispred Planinarskog doma "Grebengrad" vanjske suradnice na projektu, Ida Šoštarić, voditeljica EU projekta Budimo zajedno (Grad Zagreb i Zagrebačka županija) i Emilija Hlišć, psihologinja na EU projektu Nero trening i biomehanika pokreta (u sklopu poziva Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata) održale cjelodnevnu radionicu na temu "Slobodno vrijeme – važnost fizičke aktivnosti".

U prvoj godini provedbe ovog programa korisnicima će biti omogućeno sudjelovanje na još četiri psihosocijalne radionice, čija je svrha jačanje interpersonalnih i unutargrupnih odnosa, poticanje međusektorske suradnje,obnavljanje osjećaja zajedništva, bolja kvaliteta života. ..

Tajnik Udruge specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin Ivo Loborec kroz dugogodišnji rad s vlastitim članstvom, članstvom partnerskih i suradničkih braniteljskih udruga, svjestan je problema s kojima se braniteljska populacija svakodnevno susreće, stoga je u sklopu ovog programa korisnicima omogućeno pravno savjetovanje, kao i informatičko opismenjavanje.

Ciljane skupine programa su braniteljska populacija,članovi njihovih obitelji, djeca poginulih branitelja. Brojnost uključenih u program varira, a poziv na uključivanje je stalno slobodan i otvoren.

Također, svi prisutni hrvatski branitelji sudjelovali su u anketnom istraživanju koje provodi Udruga specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. Istraživački tim na projektu COvidRONA-19: Sandra Šućurović, mag.psyc.,Lara Buljan, mag.psyc i Ida Šoštarić,bacc.oec. Istraživanje obuhvaća sedam različitih aspekta mentalnog zdravlja hrvatskih branitelja s područja Varaždinske županije tijekom epidemije COVID-19, a dobiveni rezultati poslužit će kao okosnica za danje usmjeravanje rada civilnih i državnih institucija po pitanju braniteljske populacije tijekom trajanja izvanredne situacije zbog epidemije bolesti COVID-19.