Pučka meteorologija: Sv. Jakov i sv. Ana donose prave ljetne vrućine Foto: Krešimir Đurić / VV arhiva

Pučka meteorologija: Sv. Jakov i sv. Ana donose prave ljetne vrućine

Tibor Martan, dipl. etnolog | 25.7.2019. u 08:26h | Objavljeno u Društvo

Krajem srpnja pučka meteorologija predviđa visoke temperature svojstvene vrhuncu ljeta. Visoke temperature povezuje se s blagdanima sv. Jakova (25. srpnja) i sv. Ane (26. srpnja), što nam i potvrđuje sljedeća narodna izreka poznata u našim kajkavskim krajevima: "Jakob kuri, Jana žari!".

Upravo tih dana prognostičari predviđaju vrlo visoke dnevne temperature, stoga možemo zaključiti da će se pučko predviđanje vremena obistiniti usprkos brojnim promjenama u klimatskim obilježjima.

Zanimljivo je spomenuti kako su naši preci predviđali dug, skladan i sretan brak onim supružnicima koji nose imena sv. Jakova i sv. Ane te svoje imendane slave dan za danom.

Blagdan je sv. Ane bio poznat pod nazivom Janino, a imao je iznimno značenje u obavljanju određenih poljoprivrednih poslova. Od Janina žene su počele ubirati konoplju i pripremati je za obradu, a započinjale su i žetve. Na Janino se s polja kući donosila prva dozrela tikva i priređivala za objed ukućanima.

Tikve ostaju na jelovniku naših predaka gotovo svakodnevno sve do blagdana sv. Mihovila, Miholja (29. rujna). Od Miholja tikve se primjenjuju isključivo u prehrani domaćih životinja. Tome u prilog ide sljedeća narodna pitalica: "Kaj se na polju pase od Janina do Miholja?" Odgovor je naravno - tikve.