Pučka meteorologija: Nakon blagdana sv. Sofije vrijeme bi se trebalo ustabiliti Foto: VV arhiva / ilustracija

Pučka meteorologija: Nakon blagdana sv. Sofije vrijeme bi se trebalo ustabiliti

I.D./Varaždinske vijesti | 15.5.2017. u 11:54h | Objavljeno u Društvo

Danas, 15. svibnja, slavi se blagdan svete Sofije, mučenice. Sveta Sofija živjela je u Milanu u vrijeme vladavine rimskog cara Hadrijana. Nakon muževe smrti napušta Milano te odlazi u Rim sa svoje tri kćeri Vjerom, Nadom i Ljubom gdje sve bivaju otkrivene kao kršćanke jer nisu željele prinositi žrtve rimskoj boginji Artemidi. Sveta Sofija i njezine kćeri uhvaćene su te bičevane i pogubljene mačem.

U našoj se tradiciji sv. Sofija ubraja u svece "mržljake", odnosno svece oko čijih se blagdana lijepo proljetno vrijeme naglo mijenja u hladno, kišovito vrijeme s mogućom pojavom mraza. Blagdan Svete Sofije zatvara krug ledenih svetaca te je tako nastala i izreka: "Šofija napija!", što bi prema narodnom vjerovanju značilo da je blagdan Svete Sofije posljednji dan kada je moguće naglo zahladnjenje i obilna kiša.

- Nakon blagdana Svete Sofije trebalo bi se ustaliti lijepo proljetno vrijeme pogodno za obavljanje raznih poljoprivrednih poslova, naročito sjetve. Oko blagdana Svete Sofije žene su običavale sijati konoplju kako bi ona do blagdana Svete Ane u srpnju bila pogodna za ubiranje i dalju obradu – istaknuo je Tibor Martan, dipl. etnolog.

Dodajmo da i trenutačna vremenska prognoza potvrđuje ove navode, budući da nas nakon kišnog ponedjeljka, u nastavku tjedna očekuje sve stabilnije i sunčanije vrijeme.