Predstavnici Brezničkog Huma hodočastili na grob sv. Martina u Francuskoj

N.P./VV | 7.7.2017. u 19:52h | Objavljeno u Društvo

Sveti Martin bio je biskup francuskog grada Toursa, a ujedno je i zaštitnik Francuske. Dan sv. Martina slavi se 11. studenog, na dan njegove smrti. Njegov grob nalazi se unutar bazilike u Toursu, kojega su početkom srpnja obišli predstavnici brojnih europskih gradova i mjesta.

Među njima su bili i hrvatski predstavnici - limena glazba Sveti Martin iz Brezničkog Huma, načelnik općine Zoran Hegedić, grofica Lujza Erdődy koju utjelovljuje Dubravka Baneković, te predsjednica Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska, dr. Ines Sabotič.

Prisutni su sudjelovali u Međunarodnom mimohodu svetog Martina te je tako obilježen dan kada je, 4. srpnja 371. godine, redovnik Martin postao biskup grada Toursa, pa se taj dan ujedno obilježava i kao Ljetni sveti Martin.

U svečanom mimohodu predstavljeni su i suveniri projekta kao što su kruščići od lana te raznovrsno cvijeće od krep papira kao i trojezični letak tiskan potporom općine Breznički Hum.

Tijekom četverodnevnog boravka u Toursu predstavnici Brezničkog huma turistički su obišli znamenitosti grada, obišli su posljednje počivalište sv. Martina u bazilici te su zajedno s ostalim hodočasnicima sudjelovali u svetoj misi u katedrali.

- Posebno je zanimljiva bila posjeta radionici u kojoj se izrađuju medaljoni sv. Martina na starinski način - istaknuo je načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić nakon povratka iz Francuske. Dodao je kako je bilo časno u Toursu predstavljati Hrvatsku svetomartinsku baštinu, a najviše ga se dojmio zlatni medaljon koji će Francuzi za nadolazećeg Martinja u Vatikanu darovati papi Franji.