Predstavnici 20-ak turističkih agencija iz cijele Hrvatske u Ivancu Foto: B. Težak

Predstavnici 20-ak turističkih agencija iz cijele Hrvatske u Ivancu

VV | 11.5.2021. u 09:50h | Objavljeno u Društvo

Prelijepe su dojmove ponijeli sa sobom iz Ivanca predstavnici 20-ak turističkih agencija iz cijele Hrvatske, koji su, u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije, u sklopu svoga trodnevnog boravka u našoj županiji, obišli i Ivanec. Najviše je bilo predstavnika turističkih agencija iz Zagreba, ali i Splita, Opatije, Slunja, Koprivnice, Varaždina te iz Istre i Međimurja.

S obzirom na to da se interesi turističkog tržišta više ne ograničavaju samo na more, sunce i plaže te da zadnjih godina izrazito velik skok doživljavaju kontinentalni turizam i ponuda koja obuhvaća posjete destinacijama s autentičnim doživljajem, i turističke agencije tragaju za takvim zanimljivim odredištima koje su spremne staviti u službene itinerare turističkih obilazaka.Sudeći po iznimno pozitivnim dojmovima i simpatijama koje su ponijeli iz Ivanca, izvjesno je da posjet ovdašnjim zanimljivim lokalitetima ulazi u njihovu ponudu.

A evo kako je bilo.

Nakon dolaska u Ivanec pod vodstvom direktora Turističkog ureda TZ Varaždinske županije Mirana Bojanića Morandinija i direktorice TZ Jelene Toth, kod interpretacijskih ploča postavljenih kod crkve, riječi dobrodošlice u ležernoj atmosferi gostima su uputili gradonačelnik Milorad Batinić i voditelj TZ Ivanca Boris Jagetić Daraboš.

Kratko su ih upoznali s Ivancem, s njegovom poviješću i posebno, ivanečkim mlinovima i Mlinarskom šetnicom te s Ivančicom, za koju su gosti pokazali velik interes.

Međutim, zbog vremenski ograničena boravka (jer su išli i u posjet drugim destinacijama), u istom danu nije bilo moguće organizirati širi program po tom pitanju.

Što se tiče ploča kojima su označene lokacije na kojima su se nekad vrtjeli mlinovi na Bistrici, „plus“ je dobila činjenica da je svaka od njih označena QR kodom, što znači da svaki posjetitelj svojim smartphoneom brzo i lako može doznati sve o lokalitetu na kome se nalazi.

Predstavnike turističkih agencija potom je oduševio autentični program kod Friščićeva mlina, a koji je bio organiziran kao zaokružen turistički „paket“.

Ukratko, goste je kod mlina dočekao vitez ivanovac. Nakon što su „platili“ mostarinu za slobodan prolaz kovanicama iz kožne vrećice (što je poveznica na autentično srednjovjekovno plaćanje putarine), gostima je omogućen ulazak u mlin, gdje ih je dočekao vlasnik Stjepan Friščić s obitelji.

Tu su gosti ručno krunili domaći kukuruz, pripremali ga za mljevenje, sipali u mlin, prosijavali brašno, mljeli žito na ručnom žvrnju, a onda su od svježe mljevena brašna kuhali žgance te ih potom, još vruće, konzumirali s domaćih vrhnjem ili kosanom masti.

Gosti su se okušali u puštanju u pogon mlina na Bistrici, „mačevali“ se, degustirali specijalitete domaće kuhinje i proizvode OPG-a Friščić, sa sobom ponijeli brašnoi ivanečke suvenire te se, ukratko, sjajno zabavili i iz Ivanca otputovali u ugodnom raspoloženju.

Kako neslužbeno doznajemo, predstavnici turističkih agencija imali su samo pozitivne komentare za gostoprimstvo i doživljaj koji su ponijeli iz Ivanca, a koji je autentičan i autohton, daleko od uobičajene ponude masovnog turizma.

turisticki_vodici2-060521.jpg

turisticki_vodici3-060521.jpg

turisticki_vodici4-060521.jpg

turisticki_vodici9-060521.jpg

turisticki_vodici-060521.jpg