Komemoracija Foto: Grad Lepoglava

Povodom prvog oslobođenja Lepoglave u 2. svjetskom ratu odana počast poginulim borcima

VV/MN | 16.7.2020. u 18:37h | Objavljeno u Društvo

Prije 77 godina, 14. srpnja 1943. godine partizanske jedinice 12. slavonske brigade i Kalničkog partizanskog odreda oslobodile su kaznionicu u Lepoglavi. U sjećanju na taj događaj u Lepoglavi je, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec odana počast partizanskim borcima koji su poginuli oslobađajući Lepoglavu, kao i svim onim partizanima koji su svoje živote dali oslobađajući Hrvatsku od fašističkog okupatora.

O oslobođenju Lepoglave i lepoglavske kaznionice, okupljenima kod spomen obilježju poginulim partizanskim borcima na gradskom groblju u Lepoglavi, govorila je predsjednica UABA Ivanec Marija Varović. Istaknula je da je partizanski pokret u to vrijeme toliko ojačao da je bio u mogućnosti izvesti takvu akciju te da su partizani prigodom oslobođenja kaznionice oslobodili zatočene komuniste i simpatizere dok su kriminalce koji su u kaznionici služili zatvorske kazne tamo i ostavili. Spomenula je da su partizani tom prigodom organizirali i suđenja za one pripadnike čuvarske službe koji su nečovječno postupali sa zatvorenicima. 

- Kaznionica u Lepoglavi oslobođena je na godišnjicu pada Bastille što ima snažno simboličko značenje – dodala je Varović pozvavši sve nazočne da se poklone svim žrtvama tog značajnog događaja u lepoglavskoj povijesti. 

Ispred Grada Lepoglave komemoraciji je nazočio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je poručio da se ne smije zaboraviti i onaj crni dio lepoglavske povijesti.

- Tek kad spoznamo greške iz povijesti možemo graditi zdraviju budućnost - poručio je Kovač osvrnuvši se na problem marginaliziranja antifašističke borbe u Hrvatskoj.

- Antifašizam nije isključivo vezan uz lijevu političku ideju već je riječ o civilizacijskom dosegu - istaknuo je Kovač izrazivši žal što se iz javnih prostora uklanjaju table, poput table s imenima ulica, na kojima se nalaze imena partizanskih boraca i jedinica. Izrazio je i zadovoljstvo time što je Lepoglava sredina u kojoj se, više nego u brojnim drugim krajevima Hrvatske, ne zaboravlja antifašistička borba hrvatskog naroda.

Na problematiku marginalizacije antifašističke borbe osvrnuo se ovom prigodom i predsjednik županijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Milivoj Dretar kazavši da nekima se miču i imena onih koji su poginuli na samom početku antifašističke borbe. Uz žal što se to događa pozvao je okupljene da odaju počast partizanskim borcima poginulima prigodom oslobađanja Lepoglave, ali i Hrvatske.