Ilustracija Foto: Varaždinska županija

Održana završna konferenciju projekta "Zaposli – Educiraj - Pomozi"

VV | 4.1.2021. u 13:46h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Društvo Crvenog križa Varaždinske županije organiziralo je završnu konferenciju projekta "Zaposli – Educiraj - Pomozi" – ZEP., a konferencija se održala putem Zoom aplikacije. Konferenciji su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, predstojnica Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Varaždinu Branka Šaško, administrator projekta Predrag Makaj te ostali članovi Društva Crvenog križa.

Administrator projekta Predrag Makaj je ukratko predstavio projekt naznačivši kako je provoditelj projekta Hrvatski Crveni križ- Zajednica udruga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, a partneri na projektu su bili HZZ Regionalni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, općina Gornji Kneginec, općina Visoko, grad Novi Marof, grad Varaždinske Toplice, općina Klenovnik, grad Ivanec, općina Maruševec, općina Sračinec, općina Breznički Hum, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec i gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof.

- Ovdje se  radi o najvećem projektu kojeg je dosad imalo Društvo Crvenog križa Varaždinske županije. U sklopu projekta bile su zaposlene 32 gerontodomaćice s naglaskom na starije od 50 godina, a upravo su sa svojim radom i započele na  simboličan datum, 1. listopada 2018., na Međunarodni dan starijih osoba.Te gerontodomaćice su u protekle  dvije godine skrbile za oko 170 krajnjih korisnika, osoba starijih od 65 godina  i ostalima koji se iz nekog razloga ne mogu adekvatno brinuti o sebi, a one su kroz sudjelovanje u projektu  stekle i formalnu naobrazbu za zvanje gerontodomaćica. To je posebna vrijednost. Osim što su  skrbile za korisnike, umjesto njih išle u trgovine, donosile lijekove, često su provodile vrijeme, u skladu s mjerama, razgovarajući s korisnicima, što je njima puno značilo. Prije tri mjeseca smo prijavili  novi projekt kroz javni poziv  Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II, a kada uzmemo u obzir da  već 18 godina Društvo provodi i program „Pomoć u kući starijima“ možemo zaista biti ponosni. U mnogim projektima partner nam je Varaždinska županija i ja im se na tome zahvaljujemrekao je Predrag Makaj dodavši kako je vrijednost projekta iznosila 4.5 milijuna kuna, a provodio se trideset mjeseci.

Zamjenik župana čestitao je volonterima na aktivnostima te na realiziranome projektu.

- Želim pohvaliti Društvo Crvenog križa Varaždinske županije koje je provodilo ovaj projekt koji je  izuzetno dobar, hvalevrijedan, ali i bitan. Upravo u ovakvoj izazovnoj godini njihova  su humanost, nepristranost, neutralnost, volonterstvo došli do punog izražaja. Stoga ni ne čudi da su oni dobitnici državne nagrade za humanitarni rad u ovoj godini, a radi se o najvećem priznanju koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna humanitarna postignuća. Uz sve redovne volonterske aktivnosti , još su na proljeće u početku pandemije uspostavili i dvije telefonske linije za psihosocijalnu potporu ljudima kojima je pojava pandemije uzrokovala neki od oblika psihičkih poremećaja. Posebno treba naglasiti uključivanje u županijski projekt u kojem su volonteri diljem Županije pomagali u dostavi dnevnih toplih obroka teško bolesnim te nepokretnim osobama. I u krizi izazvanoj potresom opet su pokazali svoje humano i ljudsko lice jer su odmah organizirali i počeli prikupljati financijske donacije te potrebnu robu za unesrećene u Sisačko-moslavačkoj županiji - rekao je zamjenik župana Vugrin te svim volonterima zaželio puno zdravlja i osobnog zadovoljstva u sljedećoj godini.

 Predstojnica Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Varaždinu Branka Šaško pridružila se čestitkama rekavši pritom kako je ova godina, iako teška i krizna zapravo iznjedrila mnogo lijepih i pozitivnih priča te humanih akcija kod mnogih udruga i društava.

301220-zaželi_1_Medium.JPG

301220_zaželi_2_Medium.JPG

301220_zaželi_3_Medium.JPG