Održana 1. "Varaždinska štruklijada“: 2000 štrukli nestalo za manje od dva sata, nitko im nije mogao odoljeti! Foto: Varaždinska županija

Održana 1. "Varaždinska štruklijada“: 2000 štrukli nestalo za manje od dva sata, nitko im nije mogao odoljeti!

VV | 14.9.2019. u 13:33h | Objavljeno u Društvo

Povodom obilježavanja Dana Varaždinske županije, danas je po prvi je puta održana "Varaždinska štruklijada". Ispunjen atrij građanima, miris štrukli i okus tradicije i gastronomske baštine varaždinskog kraja pokazao se kao odlična kombinacija jer su štrukli nestali u rekordnom roku. 

- Naša "Varaždinska štruklijada“ je ove godine pilot projekt u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije. Moram naglasiti da smo apsolutno zadovoljni i odazivom Udruga i hotela koji su se uključili, a ponajviše odazivom naših građana. Pripremljeno je preko 2000 raznovrsnih štrukli i kolača koji su prodani za malo više od dva sata - zadovoljna je savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević

Naglasila je kako je Varaždinska županija izlagačima osigurala besplatan prostor te prodajne kutijice.

- Ponosni smo na naše štrukle koji su dio naše tradicije i svatko tko dođe u naš kraj uvijek s zadovoljstvom proba naše štrukle i svi su oduševljeni. Našu tradiciju trebamo čuvati i ovom manifestacijom to svakako i činimo. – rekao je župan Radimir Čačić.

Manifestacija je bila promotivno-prodajnog karaktera. Osim štrukli, promovirali su se i druge slastice iz naše tradicije, poput: kučanskog koščićjaka, vidovečkog gibanika, varaždinskog klipiča, trnovečke makovnjače, bučnice i drugih te je u sklopu današnje manifestacije održana i radionica izrade štrukli.  Sve prisutne zabavljao je Hajdina band.

U „Varaždinskoj štruklijadi“ sudjelovali su Udruga kuhara Varaždinske županije, Udruga Hajdina, Udruga žena Općine Vidovec, Udruga žena Trnovečko srce, Udruga Biserna dolina, Udruga žena Kaštelanec, restoran Minerva, hotel Varaždin i hotel Turist.

"Varaždinsku štruklijadu“ posjetili su i članovi folklornih skupina iz Varaždina, Osijeka, Makedonije i Poljske koji su otplesali nekoliko kratkih folklornih plesova, a prije mimohoda varaždinskim ulicama župan Radimir Čačić, savjetnica Natalija Martinčević, predstavnici CTK-a Petra Golubar i Krešimir  Plantak Večerin primili su predstavnike KUD-a Osijek 1862., KUD-a Izvor iz Makedonije te KUD-a iz Poljske.