Obilježen Svjetski dan darivatelja krvi, veseli i dobar odaziv maturanata Foto: GDCK Varaždin

Obilježen Svjetski dan darivatelja krvi, veseli i dobar odaziv maturanata

Varaždinske vijesti | 16.6.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

I ove godine 14. lipnja diljem svijeta obilježen je Svjetski dan darivatelja krvi.

Tema ovogodišnje kampanje bila je redovito darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji krvi, kao važnoj komponenti postizanja cilja opće zdravstvene pokrivenosti. Pod sloganom "Sigurna krv za sve" cilj je bio podići svijest o jedinstvenoj potrebi za sigurnom krvlju i ključnoj ulozi koje dobrovoljno davanje krvi igra u pružanju zdravstvene skrbi.

- Ovogodišnjom temom želi se potaknuti što veći broj ljudi da postanu dobrovoljni davatelji krvi te da se redovito odazivaju akcijama davanja krvi koje su ključne za izgradnju održivih i dostatnih nacionalnih zaliha krvi. Kako pokazuju statistike, samo oko 60 posto zemalja iskazane potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruje donacijama dobrovoljnih davatelja krvi. Kod ostalih je to još uvijek veliki problem i često se moraju oslanjati na rodbinsko i plaćeno davalaštvo krvi. Hrvatska je među spomenutih 60 posto zemalja koje sve potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruju vlastitim donacijama dobrovoljnih davatelja krvi, a sve dobivene doze sigurne su i kvalitetne - ističu iz Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Tijekom 2018. godine u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa prikupljeno je 156.574 doza krvi, a zajedno s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 195.641 doza. U razdoblju od siječnja do svibnja 2018. godine u organizaciji HCK prikupljeno je 65.721 doza, a u istom razdoblju ove godine oko dvije tisuće više, točnije 67.655 doza.

- Važno je naglasiti da je jako dobar bio odaziv maturanata na akcijama u srednjim školama, što je optimističan podatak jer stanovništvo stari, populacija davatelja sve je starija i treba je obnavljati dozama mladih davatelja. Zbog svega toga ovogodišnjom temom Svjetskog dana darivatelja krvi želi se uputiti poziv na akciju svim vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim transfuzijskim službama da osiguraju adekvatne resurse i uvedu sustav i infrastrukturu za povećanje prikupljanja doza krvi od dobrovoljnih, redovitih, neplaćenih darivatelja krvi - poručili su iz Crvenog križa i zahvalili svim dobrovoljnim davateljima na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi.