Novi uspjeh Marina Pozdera i Ivana Tomasa u Hrvatskom kuharskom kupu Foto: HKS

Novi uspjeh Marina Pozdera i Ivana Tomasa u Hrvatskom kuharskom kupu

Varaždinske vijesti | 2.10.2018. u 20:39h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Natjecanjem petog kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom "Kuharski kup Slavka Večerića", završeno je trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u subotu, 29. rujna  kada su sudionici počeli pripremali tri slijeda koja su sljedećeg dana bila izložena i podijeljena posjetiteljima manifestacije 48. Branje grozdja. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od puretine, bunceka, kukuruza i hrena, glavna jela od svinjskog kotleta, gljiva i krumpira te deserte od jabuka, buče, kestena i grožđa. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Zlatko Sedlanić, Grozdana Bohorč i Erich Glavica.

Pobjedu u ukupnom poretku odnio je Marin Pozder iz restorana Bedem iz Varaždina koji je pripremio najbolje predjelo i glavno jelo, dok je u desertu za nijansu bolji bio Dario Špehar iz Hotela Plitvice na Plitvičkim jezerima. Treće mjesto pripalo je još jednom predstavniku iz Varaždina, Ivanu Tomasu iz restorana Fontana Crnković.

- Po prvi put natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa održano je u Pregradi, rodnom mjestu Slavka Večerića, proslavljenog hrvatskog kuhara koji nas je, nažalost, zauvijek napustio krajem prošle godine - ističu iz Hrvatskog kuharskog saveza.

- Tu se rodil, tu je odrasel, tu je pokopan. Svoj životni put odlučio je podrediti kuhači. Otišao je u Zagreb te van granica lijepe naše kako bi svoju ljubav prema kuhanju oplemenio te prenio na druge. Prošao je brojne kuhinje, brojna natjecanja, okitio se brojnim priznanjima i medaljama no jedna koju je nosio sve do groba je njegova rodna Pregrada. Tu je sve počelo i završilo i stoga ovaj kup s razlogom nosi njegovo ime, Kup Slavka Večerića. Slavek je uvijek promovirao svoj rodni grad i svoje Zagorje te je svojim vedrim duhom uveseljavao sve oko sebe te milijune gledatelja pred malim ekranima. Najviše je volio pripremati zagorske specijalitete koje je i sam volio jesti i bio je pravi gurman, pravi Zagorac. Također dugogodišnji član Hrvatskog kuharskog saveza s prestižnom titulom Akademika - izjavila je Valentina Večerić, kći Slaveka Večerića na proglašenju najboljih.

Na njenu inicijativu došlo je i do organizacije ovog kola Kupa u suradnji Hrvatskog kuharskog saveza, Grada Pregrade i Turističke zajednice područja Srce Zagorja. O Slaveku su biranim riječima na svečanosti govorili i Marko Vešligaj, gradonačelnik grada Pregrade te kulinarski promotor Podravke te član Ocjenjivačkog suda Zlatko Sedlanić.

Svečanost proglašenja najboljih u ovoj sezoni Hrvatskog kuharskog kupa održat će se sredinom listopada u Koprivnici, dok će nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa započeti krajem godine.