Neobjavljene fotografije: Stričak se prisjetio svojih srednjoškolskih dana i 1991.

Varaždinske vijesti | 4.11.2020. u 19:49h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Saborski zastupnik Anđelko Stričak na svojem se Facebook profilu, uz niz fotografija, prisjetio svojih srednjoškolskih dana. Kako kaže, na to ga je potaknula neizvjesnost s kojom se ovih dana suočavaju školarci.

Što je točno napisao prenosimo u cijelosti:

"Svako vrijeme nosi svoje izazove, strahove i strepnje, ali i radost življenja. Danas smo suočeni s epidemijom koronavirusa, početkom devedesetih ratom, a što slijedi, samo Bog zna.

Vjerujem da je današnjim školarcima poprilično naporno prilagođavati se stalnim promjenama s kojima se nikad do sad nisu trebali suočavati – imaju nastavu pa nemaju, prate nastavu u školi pa je prate online…
Ovih dana, zbog sve te neizvjesnosti koju gledam i kod svojih školarki, prisjećam se srednjoškolskih dana, prekinutih praznika i 5. kolovoza 1991. Neizvjesnost koja se tada osjetila među nama ipak je bila puno drugačija nego ova danas. Naime, taj dan, svi mi punoljetni pitomci XVII klase pozvani smo u obranu naše domovine.

Ta vijest se među nama proširila brzinom munje i kroz dva-tri dana odazvali smo se svi, cijela klasa, i maloljetni i punoljetni. Kolovoz, rujan, listopad, proveli smo izvršavajući samo ratne zadaće, a od 4. studenog, uz to i školske. Bio sam raspoređen na jednocijevni protuavionski top. Izvršavanje ratnih zadaća bio je prioritet. Ako te zakačilo dežurstvo kod topa, bio si topđija, a tek potom van dežurstva školarac. I tako cijelu zimu, do sredine veljače 1992. No, za razliku od danas, tada su zime bile zime, hladne, sa snijegom. Noći i noći proveli smo na hladnoći, cvokoćući, čekajući zraku sunca da nas ugrije. To je bio naš izazov.

Te 1991. poginula su dvojica naših kolega, Marinko Palinić i Darko Bajto. Kao uspomenu na to razdoblje, na svoje ratno-srednjoškolske kolege, objavljujem, dostupne mi, a nikad do sad objavljene ove fotografije”.

Označeno u